BiH
1

Obračun bh. narkomafije: Mirabela: Ranjena sam u nogu; Suljo: Nema veze, pucaj dalje

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Službenici hrvatskog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u martu ove godine tajno su snimali telefonske razgovore članova grupe dilera marihuane iz naše zemlje, te tako i obračun suprotstavljenih dilerskih grupa.

Hrvatski policajci snimali su telefonske razgovore Sulje Škapura, zeničkog kralja marihuane, koji je obitavao u unajmljenom stanu na Jarunu, dok je s druge strane granice, u BiH, bjesnio je oružani obračun u kojem je ranjena Škapurova supruga Mirabela Čoker te neki od njenih pomagača, piše Jutarnji list.

To se dogodilo kad su krenuli utjerati dug od druge grupe dilera koji su im ukrali drogu te se zabarikadirali na imanju u selu Dusine kod Zenice. Slušajući razgovore iz kojih su shvatili da se sprema pravi pokolj te da se obje strane žestoko naoružavaju, hrvatski policajci odmah su obavijestili svoje bh. kolege iz SIPA-e, čiji su specijalci požurili spriječiti krvoproliće. No, zakasnili su, a hrvatski su policajci preko prislušnih uređaja snimali zapomaganje ranjenih. Ipak, koordiniranom akcijom dviju policija pohapšeni su svi pripadnici prisluškivanih grupa te su protiv njih pokrenuti postupci.

Nagodba Sulje Škapura

Više od pola godine nakon obračuna, Suljo Škapur jučer je potpisao nagodbu s USKOK-om te će ići u zatvor na 12 godina, a osim za trgovanje drogom kazna mu je izrečena upravo zato što je supruzi preko mobitela naredio da pobije članove suparničke grupe.

Pod sumnjom da se bave međunarodnim švercom pošiljki od po nekoliko desetaka kilograma marihuane, hrvatski policajci i USKOK su u februaru ove godine počeli tajni nadzor Škapura.

Škapur je u Hrvatskoj već neko vrijeme živio ilegalno budući da je pobjegao iz zatvora u BiH, gdje je bio osuđen na tri godine zbog trgovanja drogom. U Zagrebu je živio sa suprugom Mirabelom Čoker, koja je bila u postupku dobivanja državljanstva, jer je zbog toga već bila u dogovorenom braku s jednim Hrvatom.

Škapur je iz Zagreba uspostavio mrežu krijumčara marihuane koju je dovozio iz Makedonije i prodavao po Hrvatskoj. Početkom marta dogovorena je isporuka oko 14 kilograma marihuane, no tad su nastali problemi budući da su dvojica kurira, Almir Helveda zvani Gargamel i Elmir Imamović jednostavno prisvojili drogu, te se automobilom iz Srbije, umjesto u Hrvatsku, odvezli u BiH.

Još dan ranije, 10. marta, počeli su problemi s kuririma, koji su zapeli u Srbiji u autu punom marihuane, nisu imali novca za gorivo. Suljo je nazvao svoju suprugu žaleći što izvjesni Magnum više nije živ, jer bi njega poslali po drogu umjesto ovih sada.

Škapur: Ma je. Magnum ne bi mogao ići dole izvadit pasoš jer ima djela k’o Ivo Andrić.

Obračun uživo

U večernjim satima vozači kuriri isključuju mobitele i Škapur počinje sumnjati u njih. Dan kasnije razgovori Škapura i Mirabele Čoker postaju sve dramatičniji. Škapur kaže Mirabeli da zove ženu jednog od kurira.

Škapur: Objasni joj to, dok sve nije otišlo u kraj, jer će pasti mrtva glava bezveze. Ubit ću cijelu porodicu jer se to ne može oprostiti. Četrdeset hiljada maraka je to... Lično idem u BiH, nabavite mi ronilačku opremu da preplivam Savu.

Mirabela: Razmisli, bezveze ćeš napravit pokolj i završiti u zatvoru.

Škapur (izvan sebe): Preko ovoga se ne prelazi. Policiji se neću predati živ i zdrav. Posljednji metak je moj.

Odlučuju da u BiH ipak ode Mirabela te da Gargamelu (Helvida) otme ženu i djecu. Škapur spominje i prijatelja kojeg zovu Slomljena Ruka.

Mirabela: Ako mu bude žena, zarobit ću i nju i djecu, a onda neka ga ona nazove i vrati mi moje.

Škapur: Okupi još ljudi i da se dobro naoružaju. Slomljena Ruka kaže da su malo u deficitu s kadrom, ali ići će s tobom. Od Maloga uzmi 7,65 (pištolj).

Mirabela: Trebam li ponijeti i pancir ako ovi kreteni zapucaju?

Škapur: Ne trebaš pancir. Neće oni pucati. Ne smiju. Ponesite i jednu pušku. I odmah ga rokni u stomak. Nemoj u pluća da odmah pogine, nego u stomak. Ponesite i kanister benzina i zapalite im kuću, a nakon toga idite u Sarajevo kod Oka.

Kasnije, oko 15 sati, sve se mijenja. Mirabela javlja iz BiH da je ranjena.

Škapur: Gdje si ranjena?

Mirabela: U nogu.

Škapur: Ma nema veze. Ko puca sad?

Mirabela: Pucaju i oni i mi.

Škapur (uzrujano): Jel imate kalašnjikov?

Mirabela: Nemamo.

Škapur: Kako nemate?

Mirabela: Pa nismo ga mogli nabaviti.

Škaupur govori supruzi da ide u auto, a na snimci se čuje Mirabelino vrištanje.

Škapur: Šta je bilo?

Mirabela: Pucaju u mene.

Škapur: Sjedi u auto i bježi. Zovi policiju.

Mirabela: Počeli su pucati čim smo došli na vrata. Huso je ranjen. Kroz pancir. Zovem policiju, ali ih ne mogu dobiti, stalno me izbacuje...

Ubrzo nastupa tišina, a SIPA-ini specijalci stižu u Dusine i hapse sve odreda. Troje je ranjenih. Niko nije u životnoj opasnosti.