Nakon sastanka PIC-a
17

Obraćanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je danas press konferenciju povodom dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji je održan 5. i 6. decembra 2023. u Sarajevu.

Kako je ranije danas saopćeno iz OHR-a, fokus sastanka bio je secesionistička retorika vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizira međuentitetska linija razgraničenja.

U komunikeu nakon sastanka stoji da, u vezi s prioritetima pred bosanskohercegovačkim vlastima navedenim u ranijim komunikeima UO PIC-a, a posebno u onom od 7. juna 2023. godine:

  • UO PIC-a izražava žaljenje što odredbe koje se odnose na izborni integritet u Izbornom zakonu BiH još uvijek nisu izmijenjene u skladu s međunarodnim standardima i pozitivnim primjerima iz prakse prema preporukama OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. UO PIC-a poziva vlasti BiH da ovaj zadatak završe što je prije moguće kako bi se omogućilo da lokalni izbori u oktobru 2024. godine budu održani u uvjetima poboljšane transparentnosti i integriteta izbora. Slobodni i pošteni izbori su neophodni za funkcionalnu demokraciju.

  • UO PIC-a pozdravlja završetak ekspertskog procesa o državnoj imovini pod pokroviteljstvom OHR-a. UO PIC-a ohrabruje glavne domaće aktere da iskoriste zaključke ovog procesa kako bi se došlo do prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što je i jedan od ciljeva Programa 5+2. UO PIC-a ostaje i dalje opredijeljen za pružanje podrške inkluzivnom političkom procesu kako bi se postigao taj cilj.

  • UO PIC-a snažno podstiče vlasti BiH da do kraja godine usvoje financijski adekvatan državni budžet za 2024. godinu, kako bi se osigurala sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz evroatlantskih integracijskih procesa. UO PIC-a poziva vlasti BiH da se dogovore o dugoročnim rješenjima za pravni status i financiranje kulturnih institucija na državnom nivou, posebno onih koje čuvaju historijsko naslijeđe zemlje, te da se suzdrže od njihove politizacije.