{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obraćanje Azre Hadžiahmetović u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

F
3.10.2007. u 17:57
0
0
Obraćanje Azre Hadžiahmetović u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope
0
Obraćanje Azre Hadžiahmetović u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope
Azra Hadžiahmetović
Trećeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope učesnicima se tokom rasprave o temi "Ostvarivanje ekonomskog rasta i socijalne zaštite u Evropi u eri globalizacije" obratila Azra Hadžiahmetović, članica delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Vijeću Evrope.
Ona je istaknula da je globalizacija proces koji se odvija već nekoliko decenija i čiji je razvoj i u pozitivnom i u negativnom smislu obilježen značajnom ulogom evropskih zemalja, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Međutim, dodala je, dinamizam globalizacije s jedne strane i izostanak odgovora na neka otvorena pitanja s druge strane doveli su Evropu u situaciju suočavanja s važnim pitanjima kao posljedicama ovog procesa.

Ovo se posebno odnosi na pitanje funkcioniranja tržišta rada i njegove nefleksibilnosti, socijalne zaštite i potrebe promjena eropskog ekonomskog i socijalnog modela.

- Ponovno želim naglasiti dinamku globalizacije i ukazati na potrebu hitnosti odgovora. Evropa nema vremena za diskusije o pozitivnim i negativnim efektima globalizacije ni za priče pro et contra globalizacije. Ukoliko se to nastavi, Evropa se sama udaljava od realizacije ključnih ekonomskih ciljeva koji se tiču uloge u globalnoj konkurentnosti i njene pozicije u trianglu, kazala je Hadžiahmetović.

Drugi važan aspekt diskusije o ovoj temi tiče se potrebe promjene evropskog ekonomskog i socijalnog modela. Kada su klasične konkurentne prednosti po osnovu radne snage otišle u Aziju i kada je tehnologija prestala biti predmetom i izvorom ekonomske moći, Evropa u cjelini se počela nositi s posljedicom izmijenjene pozicije u globalnoj konkurentnosti i ekonomskim i socijalnim problemima u evropskim zemljama pojedinačno.

- Šta je bio evropski odgovor na nove razvojne okolnosti? Da li je razvijeno unutrašnje tržište EU izgradilo mehanizme za veću fleksibilnost tržišta rada? Ima li Evropa jedinstven odgovor na socijalne probleme. Da li su pozivi i izgradnja mehanizama za više ekonomske i socijalne kohezije u Evropi adekvatan odgovor na izazove globalnih promjena? Ovo su samo neka pitanja koja zahtijevaju hitan odgovor. Na kraju, dozvolite mi i da vas podsjetim da je Evropa više od EU i da Vijeće Evrope u ovom angažmanu može i mora odigrati posebno važnu ulogu, naglasila je Azra Hadžiahmetović.

Najavila je da će danas poslijepodne izlagati i o temi "Regionalizacija u Evropi". U sklopu pripreme intervenirala je na dio izvještaja o regionalizaciji u Evropi u kojem se govori o Bosni i Hercegovini. Hadžiahmetović je tražila od izvjestioca koji je pripremio izvještaj da izvrši korekcije vezano za predstavljanje BiH u skladu s njenim ustavom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: