Problemi s nabavkama
20

Oboljeli od raka u borbi s nestašicom lijekova: U BiH nedostaju brojni citostatici

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Onkološki pacijenti u našoj zemlji ponovo se susreću sa problemom nestašice lijekova koji su im neophodni, a prema podacima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja trenutno nedostaje 15 lijekova iz grupe citostatika.

Kako saznajemo, deset lijekova za onkološke pacijente nedostaje zbog kašnjenja usvajanja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine i Finansijskog plana Zavoda, dok je pet lijekova deficitarno zbog nemogućnosti isporuke stranih dobavljača.

Citostatici, odnosno lijekovi za liječenje malignih neoplazmi i lijekovi za liječenje malignih neoplazmi sa posebnim režimom propisivanja, nalaze se na listi lijekova koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti Federacije BiH.

Međutim, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ističu da je deficitarnost lijekova koji se koriste na teret sredstava Fonda solidarnosti prisutna na svim nivoima nabavke lijekova.

"Snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH lijekovima sa Liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije BiH predstavlja izuzetno složen i dinamičan proces jer se svakodnevno vrši nabavka, pored ostalih lijekova sa liste, i 58 lijekova iz grupe citostatika i 11 lijekova sa posebnim režimom propisivanja, u 157 različitih oblika i jačina samo za citostatike. Samim tim broj i struktura deficitarnih lijekova se svakodnevno mijenja i u posljednjih nekoliko mjeseci taj broj se kreće između pet do šest dificitarnih lijekova iz grupe citostatika. Trenutno je deficitarno 15 lijekova iz grupe citostatika", pojašnjavaju iz Zavoda.

Problem s nestašicom lijekova postao je gotovo svakodnevnica za onkološke pacijente u BiH. Federalni Zavod za osiguranje i reosiguranje ističe kako se suočava sa brojnim poteškoćama u sistemu javnih nabavki, odnosno isporuci lijekova.

Između ostalog, navode iz Zavoda, dolazi do prestanka proizvodnje određenog lijeka, nezainteresovanosti dobavljača i proizvođača zbog malih količina, nemogućnosti pribavljanja potrebnih dozvola za uvoz, neblagovremene aktivnosti ugovorenih veledrogerija na procedurama uvoza lijeka...

S nestašicom citostatika suočavaju se i pacijenti u Republici Srpskoj. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a potvrdili su nestašicu docetaksela, odnosno citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća.

Dobavljač ovog lijeka, "Evropa lijek", prošle godine je zatražio provjeru ovog lijeka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH zbog čega je on stavljen van upotrebe.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a pokrenuo je krajem prošle godine novu proceduru nabavke lijeka, a očekuje se da će on pacijentima u RS-u biti dostupan početkom marta.

U pojedinim bolnicama u RS-u mjesecima nema ni LHRH agonista, lijeka za liječenje karcinoma prostate, a i ovaj lijek trebao bi biti dostupan od marta.

Podsjećamo, u 2018.godini lijekovima za liječenje malignih oboljenja ukupno je liječeno 11.682 pacijenata u FBiH, a ovaj broj u 2017. iznosio je 10.934 pacijenta. Broj onkoloških pacijenata u našoj zemlji bilježi konstantan rast, a samo u FBiH se u proteklih deset godina povećao za 77,9 posto.