BiH
62

Oboljeli od multiple skleroze iz SBK optužuju Savez za prevare, predsjednica sve negira

Piše: M. N.
Članovi Udruženja oboljelih od multiple skleroze Srednjobosanskog kantona "Uzdah" obratili su se redakciji našeg portala kazavši kako sumnjaju u transparentnost rada federalnog Saveza udruženja oboljelih od MS-a, ističući kako odluke donose samo tri osobe bez konsultacije sa članovima.

Amira Đulabić, predsjednica Udruženja "Uzdah" optužila je predsjednicu Saveza dr. Ljubicu Todorović da svojevoljno donosi odluke bez odlučivanja drugih kantona o tome gdje će se potrošiti novac koji je sakupljen od donatora na donatorskoj večeri te dobijen od Lutrije BiH. Riječ je o sumi od 36.000 KM. Također, ističe kako im je predsjednica oduzela pravo glasa na Skupštini, iako je njihovo udruženje član Saveza.

"Predsjednica Todorović dozvoljava da prisustvujemo skupštini, ali nam je u poruci napisala kako može doći samo jedan član iz SBK koji neće imati pravo glasa. Ja imam MS i ona kao doktorica bi trebala znati da ja ne mogu sama doći u Sarajevo. Nijedan član ne može doći sam. Povrijedila me je kao invalidnu osobu. Mi smo članovi Saveza i imamo pravo glasa, ali nakon što sam sve razotkrila i rekla im na sastanku, kazala nam je kako Skupština mora izglasati da naše udruženje postane član Saveza i da moramo donijeti svu dokumentaciju o udruženju, što smo ranije uradili, a imamo i njihovu odluku o članstvu u Savezu", kazala nam je Đulabić.

Istakla je kako Savez nije privatno vlasništvo koje pripada predsjednici, koordinatorici i sekretarki, već svim oboljelim od multiple skleroze u FBiH, te da novac pripada njima. Također, Đulabić kaže kako njih tri nisu mogle odlučiti same u šta će novac biti utrošen, već da su o tome trebali odlučivati članovi, odnosno predstavnici kantonalnih udruženja oboljelih od MS.

"Kazali su kako su novac utrošili na pomagala, ali nikoga nisu pitali da li mi želimo da se od svog novca kupe pomagala. I sama sam oboljela od multiple skleroze i imam 120 članova od kojih je 53 nepokretno. Neki nemaju novac da kupe lijek, a neko tamo odlučuje u njihovo ime", rekla je.

Redakciji je proslijedila i dokaze o registraciji, kao i odluku kojom je Udruženje "Uzdah" primljeno u Savez. Također, dostavila je i poruke i prepiske sa Savezom i predsjednicom Saveza. U jednom od mailova pozivaju Udruženje "Uzdah" na Skupštinu obraćajući se sa "poštovani članovi Saveza", da bi nakon određenog vremena dobili poruku od predsjednice sa zahtjevima za dokumentaciju i u kojoj ih obavještava da još nisu članovi.

"Kada smo prisustvovali jednom sastanku predsjednica je tražila da joj se refundiraju troškovi vožnje taksijem od 4 KM, a nama se nije refundiralo to što smo došli iz Travnika autobusom i taksijem od stanice do Saveza. Tri osobe se bogate i sav novac odlazi u Sarajevo, a šta je sa drugim kantonima", kazala je Đulabić.

Iz Saveza su nam kazali kako su sredstva Lutrije BiH dobijena po projektu za koji su aplicirali na Javni poziv.

"Ovaj projekat traje od 1. septembra do 31. decembra 2016. godine. Savez je uputio poziv svim članovima preko naše web stranice da pošalju svoje aplikacije koje uključuje spisak oboljelih osoba od MS kojim trebaju određena pomagala. Počele su prijave – aplikacije, kome šta treba od pomagala, sve prema uputama glavnog nosioca Projekta (hodalice, štapovi, štake podlakatnog tipa, podpazušne štake, ulošci za inkontinenciju mokraće i stolice, antidekubitusni jastuci, antidekubitusne kreme, gelovi za tuširanje za nepokretne i invalidska kolica). Osim ove liste nabrojanih pomagala, mi smo uključili jednokratnu novčanu pomoć u totalnom iznosu od 2.700 KM. Ova novčana pomoć je prema projektu namijenjena isključivo socijalno najugroženijim članovima udruženja. Ovaj iznos je na računu sve dok ne dobijemo tačne podatke o ovoj kategoriji oboljelih po kantonima", kazala nam je predsjednica Todorović.

Istakla je kako je za pomagala izdvojeno blizu 16.500 KM te da su neka već kupljena. Dio novčanih sredstava za realizaciju projekta je predviđen za fiksne troškove putnih naloga (posjeta oboljelima na terenu, posjeta udruženjima, zatim, za kupovinu kompjutera, printera i kopir aparata te drugog kancelarijskog materijala. Realizatori ovog Projekta su aktivisti Saveza.

"Ovo je prvi put za toliko godina da smo uopće dobili Projekat Lutrije, a prema vrlo preciznim uslovima. I naravno, u vezi s našom donatorskom večeri 'Bolest nije kraj', održanom u aprilu ove godine, prikupili smo 6.200 KM, koje smo namijenili isključivo aktivnim članovima Saveza. Dio sredstava smo uplatili sarajevskom kantonalnom udruženju, USK, ZDK, a ostali dio je namijenjen budućim članovima (SBK i Općina Gradačac)", kazala je Todorović.

Napomenula je da se odluke u Savezu donose na Skupštini Saveza koja se održava jednom godišnje na osnovu dnevnog reda koji predlaže predsjednica. Predsjednica Saveza optužila je Đulabić kako je putem Facebook stranice Udruženja "Uzdah" pokrenula lavinu optužbi protiv Saveza i nje.

"Amiru Đulabić sam pozvala preko naše Sanele da dođe na jedan od naših radnih sastanaka (koje održavamo svake subote) i došla je. Sjedile smo, pričale, šalile se, slikale i dali smo joj upute o proceduri pristupa Savezu. Niti jednog trena nisam pomislila da će se nakon ovog našeg poluradnog druženja pokrenuti lavina optužbi na moj račun, kao i na račun Saveza. Čak spominje i moj račun od 4 KM za taksi, a taj dan sam baš ostala bez dinara, pukla je guma na mom autu i uzela sam taksi. Nisam imala novca da se vratim jer sam žurila natrag u grad", kazala je Todorović dodavši kako nikada nije koristila novac Saveza da plaća svoje račune.

Navela je i to kako je problem sa predsjednicom Udruženja "Uzdah" nastao nakon neformalne prepiske s jednom od aktivistica Saveza koja joj je obećala uplatiti iznos od 1.000 KM, od ukupno 6.200 KM prikupljenih novčanih sredstava od Donatorske večeri "Bolest nije kraj".

"Kada me je Sanela Jažić obavijestila o tome rekla sam da nema problema, ali da novac ide našim članicama. No, ona je tražila da se novac odmah prebaci na račun njenog Udruženja. Mi smo joj potvrdili na našem druženju da će dobiti novac, da se strpi, ali tek kada njeno udruženje postane član SUOMS BiH u novembru na Skupštini", rekla je Todorović.

Istakla je kako završni finansijski izvještaj Saveza svake godine obrazlažemo pismeno Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, kao i Skupštini Saveza, te da do sada nije falio nijedan fening na računu. Potvrdila je informaciju da je predsjednici Udruženja "Uzdah" rekla da samo ona može doći na Skupštinu jer nije zvanično uključena u Savez i naravno da treba prezentirati svoje Udruženje pred Skupštinom Saveza.

Na račun optužbi da ne da mjesto predsjednice Saveza i da bi na toj funkciji trebala biti osoba koja je oboljela od MS Todorović je kazala: "Kako sam izabrana za predsjednicu dva mandata? Nisam oboljela od MS-a i izabrali su me pacijenti. Većina članova me poznaje kao ljekara i čovjeka više od 30 godina, dolaze na kontrole ili se liječe u našoj klinici".