Resorni zavod
18

Oboljeli od morbila u FBiH su pojedinačni slučajevi koji nisu epidemiološki povezani

FENA
Oboljeli od morbila u 2017. godini u Federaciji BiH su pojedinačni slučajevi koji nisu epidemiološki povezani, te se ne može govoriti o epidemiji ove bolesti potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Glavni razlog povećanog prijenosa i izbijanja ove bolesti u svijetu i kod nas je smanjeni obuhvat vakcinacije djece s dvije doze vakcine protiv morbila.

"Oboljeli su najčešće nevakcinisani ili su primili samo jednu dozu vakcine. U 2016. obuhvat vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa u Federaciji BiH je znatno niži u odnosu na prethodne godine. Ciljni obuhvat 95 posto i više od 95 posto nije zabilježen niti u jednom kantonu", rečeno je Feni iz ovog zavoda.

Kako navode, razlozi zato su višestruki.

Vezani su za promjenu percepcije rizika, pri čemu se bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom smatraju manje opasnim ili se rijetko javljaju, što je upravo rezultat uspjeha vakcinacije.

Najčešći razlog je i, kako navode, neopravdani strah od vakcine, skepticizam, nepovjerenje prema državnim ustanovama i farmaceutskoj industriji.

Također, iz Zavoda kao razloge navode i izostanak adekvatne medijske potpore, bilo zbog potrage za senzacionalizmom ili nedovoljne edukacije novinara i konačno djelovanje antivakcinalnih lobista, koje su sa zakašnjenjem u odnosu na zemlje Zapada, "stigli“ i kod nas, a koji MMR vakcinu (MMR je vakcina koja sadrži tri komponente protiv morbila, zaušnjaka, rubeole) povezuju s autizmom, što je nauka potpuno odbacila brojnim naučnim studijama.

"Vakcinacija djece ovom vakcinom rezultirala je značajnim smanjenjem broja oboljelih od ovih bolesti, ali pad obuhvata vakcinacijom, povećan broj nevakcinisanih u populaciji dovodi do pada kolektivnog imuniteta populacije, koji svakako može dovesti do ponovnog sporadičnog ili epidemijskog javljanja bolesti koja se mogla spriječiti vakcinacijom", naglašavaju iz Zavoda.

Svijet se danas nalazi u fazi eliminacije morbila, te je nadzor nad morbilima pojačan, a pojava i malog broja slučajeva bolesti koji su epidemiološki povezani, značila bi epidemiju.

Cilj eliminacije ove bolesti je postići i održati pokrivenost s dvije doze vakcine, 95 posto i više.

Iako su oboljeli od morbila u 2017. u Federaciji BiH pojedinačni slučajevi koji nisu epidemiološki povezani, zbog epidemije morbila koja je trajala duže od godinu dana (2014. i 2015.) i smanjenja obuhvata vakcinacijom, Svjetska zdravstvena organizacija Bosnu i Hercegovinu smatra endemskom za morbile, zemljom stalne transmisije, naglašeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.