Kanton Sarajevo
0

Oboljeli od cerebralne dječije paralize očekuju pomoć

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo očekuje od kantonalnih vlasti finansijsku podršku za uspostavljanje dnevnog centra za omladinu s cerebralnom paralizom u kojem bi bili zbrinuti uz stručni nadzor.

Predsjednik Udruženja Nevenko Novotni kazao je Feni da je u današnjem susretu s premijerom Besimom Mehmedićem, upriličenom u Udruženju, istaknuo da je dnevni centar takvog tipa neophodan članovima Udruženja jer nisu dovoljni kapaciteti specijaliziranih obrazovnih ustanova "Mjedenica" i "Vladimir Nazor".

Kao jedan od argumenata za uspostavljanje centra naveo je i činjenicu da većina oboljelih od cerebralne dječije paralize KS-a, zbog specifičnosti oboljenja, nije obuhvaćena nijednim vidom obrazovanja i okupacione terapije.

Projekt "Dnevni centar za omladinu s cerebralnom paralizom" kandidiralo je Udruženje kod resornih kantonalnih ministarstava. Kao moguća lokacija naveden je objekt na Grbavici što ga koristi Udruženje i koji je u vlasništvu Općine Novo Sarajevo. Za adaptaciju tog objekta potrebno je oko 200.000 KM.

Novotni je kazao da se, u susretu s premijerom, odustalo od te lokacije kao neadekvatne iz više razloga. Kao nova lokacija za te namjene predložen je devastirani objekt u ulici Kemala Kapetanovića - Grbavica (nekadašnje obdanište). Novotni kaže da bi sanacija tog objekta trajala duže i trebalo bi uložiti više novca ali da je to veći i objekt koji bi više odgovarao potrebama i mogućnostima osoba s cerebralnom paralizom.

Novotni je naglasio da se premijer obećao aktivno uključiti u rješavanje tog i drugih problema te kategorije ljudi. On je kazao da je kao prvi korak u dogovorima o dnevnom centru planiran sastanak s načelnikom Općine Novo Sarajevo i kantonalnim ministrom obrazovanja.

Projektom dnevnog centra planirano je da s omladinom koja ima cerebralnu dječiju paralizu radi desetak stručnih osoba, a Novotni ističe da bi se realizacijom tog projekta pomoglo i obiteljima i starateljima omladine s cerebralnom paralizom i olakšalo im brigu o tim ljudima. Udruženje se planira, bez obzira na činjenicu da će usluge tog centra koristiti osobe s područja KS-a, u vezi s tim obratiti i nadležnim organima u FBiH.

Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo osnovano je 1984. godine, a trenutno ima oko 300 članova razne dobi. Udruženje vodi brigu o tim članovima kroz razne aktivnosti.

U toku je realizacija projekta nazvanog "Fizikalne vježbe za odrasle" koji se realizira uz podršku Ministarstva zdravstva KS-a te isti projekt namijenjen djeci i adolescentima uz podršku Gradske uprave.