Tuzla
0

Oboljela od gripe H1N1 dobro se osjeća

FENA
Prvi slučaj oboljenja od gripe tipa A, u javnosti poznatog kao svinjska gripa, na području Tuzlanskog kantona bio je povod da predstavnici Mobilnog tima sastavljenog od epidemiologa, mikrobiologa i infektologa na današnjoj pres- konferenciji u Tuzli javnost upoznaju o poduzetim mjerama.
  • Oboljeli pacijent je na kućnom liječenju jer je riječ o blažem obliku bolesti. Dobrom koordinacijom zdravstvenih ustanova prvi prijavljeni slučaj takozvane svinjske gripe na području TK-a dijagnosticiran je, a pacijent zbog blažeg oblika bolesti pušten na kućno liječenje, rečeno je ovom prilikom.

Asim Musić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, kaže da se radi o građanki BiH koja je prije nekoliko dana došla iz zapadne Evrope. Zbog kliničke slike blaže respiratorne infekcije i nakon potvrde Instituta za mikrobiologiju Sarajevo da se radi o gripu A vraćena je na kućno liječenje. Kontakti s ljudima s kojima je došla u dodir su pod epidemiološkim nadzorom.

Kanotnalni mobilni tim za pripravnost u slučaju proglašenja pandemije gripe A već dva mjeseca pod povećalom drži svaki prijavljeni slučaj bolesti identičnih simptoma kao gripa A(H1N1).

Prim. dr. Nermina Mehinović, predsjednica Mobilnog tima, u slučaju proglašenja pandemije gripe A kaže da su sumnjive slučajeve s terena obrađivali u skladu s procedurama. Do sada su izvršili laboratorijsku kontrolu devet slučajeva i testirali ih brzim testom. Za razliku od drugih kantona, smatra dr. Mehinović imali su spremne sve testove i antiviralne lijekove.

Budući da se radi o ljetnom periodu u kojem su velike migracije stanovništva zaključak učesnika današnjeg sastanka bio je da još jednom pozovu zdravstvene institucije TK-a na veći oprez da ne bi došlo do propusta i povećanog broja oboljelih.