Sud BiH
181

Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću počinje 3. septembra

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Obnovljeno suđenje komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću pred Apelacionim vijećem Suda BiH počet će 3. septembra, potvrdila je Orićeva advokatica Lejla Čović.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a, nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je, u obrazloženju oslobađajuće presude, da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić ubili trojicu zarobljenih Srba u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

On je naveo da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka "O1", koji prema ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.

Maksumić je naglasio da je Tužilaštvo moralo biti svjesno kontradiktornosti iskaza ovog svjedoka koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu jer se, kako su ranije naveli, zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, presuda ne može zasnivati.

Apelaciono vijeće smatra osnovanim prigovor koji je u žalbi podnijelo Tužilaštvo BiH da je prvostepeno vijeće učinilo bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, odnosno da se presuda zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, ne može zasnivati, ističući da je iz navedenih žalbenih razloga učinjena povreda imala za posljedicu ukidanje prvostepene presude.