Hotel Central
0

Obnovljeno poznato okupljalište Sarajlija

FENA
Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine ponovo mogu uživati u poznatom mjestu. Hotel Central u Sarajevu, koji je gotovo uništen ratnim razaranjima, obnovljen je zahvaljujući ulaganjima irske firme "Templeville Developments Ltd.“, koja je ugovorom s općinom Stari Grad i u saglasnosti s bivšim vlasnikom, Vakufskom direkcijom, dobila zgradu hotela u zakup na 30 godina, saopćeno je iz agencije BORAM marketing.

Firma "Templeville“, čiji je vlasnik Philip Smith, ima tri velika savremena fitness kluba u Dublinu, s više od 20.000 članova i ovo je njihova prva investicija van Irske.

"Vrijednost projekta obnove s opremom je pet miliona eura. Radove na rekonstrukciji objekta je izvodio konzorcij GP Bosna i Raming gradnja, a projektovanje i nadzor je povjeren firmi Five Extra. Objekt raspolaže sa 15 luksuznih soba, fitness, bazen, wellness i spa. Fitness i Spa centar će funkcionirati po principu godišnjeg članstva. Ovo je prva naša investicija van Irske i nadam se da ćemo građanima BiH pružiti mjesto za odmor i relaksaciju. Također smo svjesni istorijskog značaja koje ovaj hotel ima za grad i za BiH“, istakao je Philip Smith.

Hotel Central - Westwood Club & Spa svojim članovima će pružati relaksaciju u 25-metarskom bazenu, sauni, turskom kupatilu, hidromasažnim bazenima i caldariumu i restoranu. S obzirom na to da promovira zdrav način života, cijeli klub će biti nepušački objekt u kojem se neće točiti alkohol.

Fitness programi nude mnogobrojne grupne časove; Step Aerobic, Body Sculpt, Hi-Low Aerobic, Tae-Bo, Hatha Yoga, Pilates.

Inače, Hotel "Central“ izgrađen je na mjestu gdje je nekad bila Ajas-pašina džamija, sagrađena krajem 15. vijeka. Džamija je izgorjela kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo 1697. godine, ali je ubrzo obnovljena. Ponovo je stradala u požaru koji je izbio u Latinluku 1879. godine. Nakon požara zgrada nije više obnavljana, već je Vakuf odlučio da o svom trošku na tom mjestu sagradi hotel, nazvan Ajas-pašin dvor. Ubrzo hotel mijenja naziv u „Hotel Central“, koji je bio drugi po redu moderni sarajevski hotel. Hotel je sagrađen 1889. godine prema projektu Josipa Vancaša. Proglašen je objektom od kulturno-historijskog značaja.

Ceremonija presijecanja vrpce u 19,35 obavit će se ispred zgrade Hotela Central - Westwood Club & Spa odvijati uz zvuke bubnjeva Sarajevo Drum Orchestra, bacače vatre i penjača na samu zgradu hotela, a pres-konferencija održat u lobiju hotela u 19,55 sati. U programu otvaranja učestvuju još i violinski kvartet i saksofonost, te desetine drugih izvođača. Organizator otvaranja je agencija BORAM marketing.