Energetska učinkovitost
17

Obnovljene četiri zgrade SKB-a Mostar, Vlada FBiH uložila više od 1,9 miliona KM

G. Š.
U Mostaru su obnovljene četiri zgrade Sveučilišne kliničke bolnice u sklopu projekta Energetske učinkovitosti za BiH u što je Vlada Federacije BiH uložila više od 1,9 miliona maraka.

Novo energetsko učinkovito ruho dobila je zgrada Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju, Ravnateljstvo SKB-a Mostar i Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

Josip Martić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Josip Martić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je naglasio kako je Vlada FBiH prepoznala energetsku učinkovitost kao podršku održivom ekonomskom razvoju BiH na putu prema Evropskoj uniji i kroz brojne projekte nastoji ukazati na benefite poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru javnih zgrada.

"Projekt BEEP provodi se od 2015. godine, a do sada su u okviru ovog projekta obnovljena 83 javna objekta, s posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. Implementacijom projekta do sada je kreirano 2.150 takozvanih 'zelenih radnih mjesta', te je poboljšana ugodnost boravka za više od 563.000 korisnika", kazao je ministar Martić.

U obnovu četiri objekta mostarske bolnice, kako je naglasio, Vlada FBiH preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja je uložila nešto više od 1.9 miliona maraka.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"To je poklon SKB-u Mostar, poklon gradu i oni nemaju nikakvih obaveza u smislu vraćanja", naglasio je ministar Martić.

Ističe da su svi radovi realiziran u skladu sa evopskim standardima i da je očekivana ušteda na troškovima za energiju na obnovljenim objektima veća od 285 hiljada KM godišnje.

Ante Kvesić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ante Kvesić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić je kazao kako je ovim projektom SKB Mostar dobio mnogo jer su se efekti od uštede na grijanju i osjećaj topline drastično promijenili, ali i vizura grada, te naglasio da je u projektu s Federalnom vladom bila i Vlada HNK.

"Bolnica je dobila puno, ljudi i građani su dobili puno, ali i naši pacijenti", istaknuo je Kvesić i zahvalio svima koji su pomogli.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je istaknuo kako se u ovaj projekt HNK zadnji uključio, a najviše ostvario na planu energetske učinkovitosti.

Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U HNK je ukupno obnovljeno 70 objekata, a sve su ih radili domaće građevinske firme i primjetno je ambijentalno uređenje sredina u kojima se obnavljaju objekti. Sve to je opća dobrobit za naše općine i gradove u kojima se provode ti projekti", rekao je Herceg, te najavio obnovu i drugih objekata u HNK.

Naglasio je kako su obnove svih objekata financirane od kreditnih sredstava Svjetske banke, donatorskih sredstava s UNDP-om, te budžetskih sredstva.