Uloženo 1,6 miliona KM
153

Obnovljena fasada na bivšoj fabrici akumulatora u kojoj je počeo srebrenički genocid

A. K.
Foto: Memorijalni centar Potočari
Foto: Memorijalni centar Potočari
Radovi na postavljanju nove fasade na nekadašnjoj fabrici akumulatora u Memorijalnom centru u Potočarima su završeni te je ova građevina u kojoj je počeo srebrenički genocid, dobila novi izgled. Kroz projekat je uloženo 1,6 miliona KM.

Radovi na rekonstrukciji fasade nekadašnje fabrike akumulatora u Memorijalnom centru Potočari su završeni te je danas stručni nadzorni organ izvršio interni tehnički prijem radova između naručioca, izvođača i korisnika objekta.

"Obnovom fasadnog dijela nekadašnje fabrike akumulatora, Memorijalni centar je uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, zaštitio ovaj iznimno važan dio centra od propadanja te utjecaja vremenskih neprilika koje su u velikoj mjeri doprinosile oštećenjima ovog objekta", naveli su iz Memorijalnog centra Potočari.

Na najvećem objektu Memorijalnog centra za potrebe rekonstrukcije fasade trebalo je izdvojiti značajna novčana sredstva koja je u iznosu od 1,6 miliona konvertibilnih maraka omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Fabrika akumulatora u Potočarima, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, zgrada iz predratnog doba koju je koristio holandski bataljon UNPROFOR-a kao svoje sjedište 1994. i 1995. godine, mjesto je gdje su Srebreničani jula 1995. mislili naći spas, ali koje je većini njih postalo mjesto gdje su proživjeli posljednje trenutke života.

Ogromna baza UNPROFOR-a, čija je površina 120 hiljada kvadratnih metara, mogla je primiti svu masu izbjeglica koja je iz pravca Srebrenice došla na kapiju holandskog UNPROFOR-a.

Međutim, Holanđani su u fabriku pustili da uđe između pet i šest hiljada ljudi, a ostalih okvirno 20 hiljada su ostali van baze.

Kada su srpske snage u Potočare došle iz dva pravca, potpuno zatvorile krug oko fabrike, pomiješali su se sa masom i počela su ubijanja, odvajanja, maltretiranja… Ljudi van baze su bili direktno izloženi torturi, a oni u bazi bili su zaštićeni.