Gacko
0

Obnovljena džamija u Fazlagića kuli

SRNA
U Fazlagića kuli kod Gacka danas je svečano otvorena obnovljena džamija. Turski reis-ul- ulema Alija Bardakolua otvorio je džamiju, koja je obnovljena sredstvima turske razvojne agencije (TIKA). On je istakao da u BiH, kao zemlji tolerancije i zajedničkog života, postoje dobre pretpostavke da pripadnici različitih vjera i kultura žive zajedno. "Bošnjaci su sretan narod, jer na najbolji način predstavljaju ono što islamska vjera nosi", istakao je reis Bardakolua.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u kratkoj izjavi za novinare izrazio je nadu da više neće biti uništavanja vjerskih objekata u BiH.

Džamija u Fazlagića kuli izgorjela je u požaru u noći između 7. i 8. decembra prošle godine. Istraga MUP-a RS-a pokazala je da je do požara unutar džamije došlo zbog neispravnih instalacija.

Otvaranju džamije u Fazlagića kuli prisustvovao je i reis-ul- ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, mostarski muftija Seid Smajkić, trebinjski imam Husein Hodžić, ambasadori Turske i Irana u BiH, kao ministar za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH Edin Mušić, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve.