Pred svečano otvorenje
1.2k

Obnovljena džamija Kuršumlija u Maglaju u novom ruhu ulazi u mjesec posta

Piše: E. M.
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kalavun Jusuf-pašina, poznatija i kao Kuršumlija džamija izgrađena je davne 1560. godine, a nakon dugogodišnje restauracije sutra će biti i svečano otvorena te će kao takva dočekati najsvetiji mjesec kod muslimana - ramazan.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Kuršumlija džamija je pretrpjela brojna oštećenja, a zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, odmah nakon rata počela je njena sanacija.

Švedska SIDA izdvojila je milion KM za obnovu kupole, šerefeta munare i zamjenu oštećenog stuba, dok su Općina Maglaj, Vlada Federacije BiH i Vlada Zeničko-dobojskog kantona uložile oko 320 hiljada KM u daljnju obnovu.

Posljednji put Kuršumlija je restaurirana u periodu između 2012. i 2015. godine kada je Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj - TIKA uložila nešto više od milion KM u treću i četvrtu fazu restauracije i konzervacije na zaštiti i očuvanju ovog nacionalnog spomenika kulture.

Nakon opsežnih istraživačkih radova, džamija je oslikana baš kao i u vrijeme kada je izgrađena, a izvođenje radova povjereno je kompaniji USRA iz Burse.

Nakon što je restaurirana, Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija početkom mjeseca maja bit će i svečano otvorena, ceremonijom kojoj će prisustvovati najviši predstavnici vjerskog i političkog života Turske i Bosne i Hercegovine.

Nakon restauracije Maglajlije se s ponosom dive ljepoti jednog od simbola grada i raduju se ceremoniji otvorenja.

"Hvala Bogu što smo dočekali dan kada ćemo konačno otvoriti našu Kalavun Jusuf-pašinu Kuršumliju džamiju. Zahvaljujem Bogu, a onda i prijateljima iz Turske koji su finansirali restauraciju ove džamije. Sretni smo svi u Maglaju a pogotovo vjernici koji dolaze u Kuršumliju. Privode se kraju pripreme i raduje nas ceremonija u nedjelju kojoj će prisustvovati vjernici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine", kazao je Safet Bećirović, predsjednik Džematskog odbora Kuršumlije džamije.

Imam, hatib i muallim Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije Hidajet ef. Talić sretan je zbog njene restauracije.

"Prvi put nakon obnove ove džamije, kada sam ušao, zatekao sam posebnu ljepotu koja se zaista može doživjeti i osjetiti samo jednom, onda kada prvi put uđete u Kuršumliju nakon njene obnove. Ono što je bilo srušeno sada je ponovo izgrađeno i sija posebnom ljepotom koja je trajala godinama unazad. Sada je obnovljena i trajat će i dalje dovijeka ako Bog da", izjavio je Talić.

Ceremonija svečanog otvorenja džamije bit će upriličena na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju ispred Kuršumlije džamije u 11:45 sati.