Gradska uprava
0

Obnoviti saradnju Sarajeva i Praga

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas ambasadora Češke Republike u BiH Juřia Kudela s kojim je razgovarao o potrebi obnove saradnje glavnih gradova - Praga i Sarajeva u svim segmentima života, saopćeno je iz Gradske uprave.

"Prilikom sudjelovanja na Samitu evropskih gradova i regija, održanom nedavno u Pragu, susreo sam se s praškim gradonačelnikom Pavelom Bemom s kojim sam postigao načelni dogovor o intenziviranju konkretne saradnje između naša dva grada, preko kulture i projekata zaštite kulturnog naslijeđa do urbanog planiranja," istakao je gradonačelnik Behmen.

On je dodao da je bilo riječi i o ponovnom održavanju Dana Praga u Sarajevu već na jesen ove godine.

"Gradonačelnik Behmen pozvao je Grad Prag i Češku Republiku da se uključe u proces obnove Vijećnice, s obzirom na naše tradiconalne historijske i prijateljske veze", navodi se.

Gradska uprava Sarajeva dostavit će, kazao je Behmen, češkoj ambasadi uskoro izvještaj o svim dosad poduzetim aktivnostima na rekonstrukciji sarajevske Vijećnice.

Ambasador Kudela izrazio je spremnost da se angažuje na intenziviranju saradnje dva glavna grada.

"Imamo velike ambicije s Gradom Sarajevom. Zainteresirani smo za realizaciju većih projekata poput prečistača vode, obnove trolejbuskih linija, kao i uspostave tramvajskog saobraćaja između Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, možemo biti partneri i u manjim projektima na dobrobit građana ovog grada", istakao je ambasador Kudela.

Na kraju je ambasador Kudela dodao da "ovdje ima puno zanimljivih aduta koji bi se mogli promovirati kao češko-bosanska ili bosansko-srednjoevropska veza, prije svega preko čeških arhitekata Karla Paržika i Aleksandra Witeka, češkog fotografa, bibliotekara i arhivara Františeka Franje Topćića, Sarajevskog arhiva i svega onog što je ogledalo naše zajedničke prošlosti".