{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obnova trebevićke žičare na čekanju

S
23.3.2009. u 20:05
0
16
Obnova trebevićke žičare na čekanju
0
Obnova trebevićke žičare na čekanju
Bez obzira na aktivnosti koje su pokrenute prošle godine, obnova jednog od simbola grada Sarajeva, trebevićke žičare, zbog nedostatka sredstava najvjerovatnije neće početi ove godine.
Podsjećamo, u 2008. godini Grad Sarajevo je započeo sa aktivnostima vezanim za obnovu trebevićke žičare, te je sa KJKP GRAS, koji je vlasnik žičare, potpisao Sporazum kojim je definisano da Grad preuzima liderstvo u aktivnostima na obnovi žičare.

Također, prošle godine je izrađen i Idejni projekat, koji ima elemente izvedbenog.

"Dobili smo kalkulaciju da predračunska vrijednost obnove žičare iznosi oko 16,2 miliona KM. Idejni projekat u potpunosti uvažava postojeću trasu, dugačku preko 2.000 m sa polaznom, odnosno dolaznom stanicom za koje je predviđena gradnja iznova", kazali su nam u Gradskoj upravi.

Projektovani kapacitet kabinske žičare je oko 1.000 osoba na sat, a kabine mogu primiti osam osoba.

Grad Sarajevio ocjenjuje da se ne može pristupiti realizaciji projekta, a da se prethodno ne pripremi adekvatna Studija opravdanosti izgradnje koja bi sagledala sve ekonomske, prostorne, urbanističke, saobraćajne, ekološke, integracione i druge aspekte izgradnje ovog značajnog objekta.

Nakon provedenog tendera, ugovorena je izrada ove studije sa Ekonomskim institutom u Sarajevu, koji se obavezao da u roku od tri mjeseca izvrši ovu uslugu.

Za pripremu tog dokumenta, kao i izradu izvedbenih dokumenata, Grad Sarajevo će planirati finansijska sredstva u Budžetu za 2009. godinu.

"Apsolutno je jasno da Grad Sarajevo sa svojim skromnim budžetskim sredstvima ne može sam krenuti u ovu investiciju, ali će nakon izrade i prihvatanja Studije, te u skladu sa njenim preporukama, krenuti u pronalaženje partnera (domaćih i inostranih) sa ciljem otpočinjanja realizacije ovog značajnog projekta", navode iz Službe za odnose sa javnošću Grada Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: