Sud BiH
0

Obnova suđenja Kreši Lučiću

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH 4. septembra održat će se statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Kreši Lučiću, bivšem zapovjedniku Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih u Kreševu tokom 1993. godine.

Nakon što je uvažilo žalbe Tužilaštva i odbrane, Apelaciono vijeće je u maju ukinulo presudu Sudskog vijeća, te odredilo obnavljanje procesa.

Pred Apelacionim vijećem pojavit će se i braća Ranko i Rajko Vuković, u utorak, 2. septembra, kada bi Sud trebao razmatrati žalbe na prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora za ubistva civila u fočanskom selu Podkolun, počinjena tokom 1992. godine.

Nakon manje od mjesec dana otkako je negirao krivicu za zločine u Bugojnu, 2. septembra zakazana je statusna konferencija prije početka suđenja Slavki Šakiću. Bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene “Garavi” u sastavu HVO-a optužen je da je u julu 1993. učestvovao u zarobljavanju i zatočenju civila Bošnjaka u naselju Vrbanja, prenosi BIRN - Justice Report.