Radićeva 2
0

Obnova stanova uništenih eksplozijom plina

FENA
Općinsko vijeće Centar donijelo je, na nedavnoj sjednici, odluku da iz Budžeta za ovu godinu izdvoji 50.000 KM za sanaciju šest oštećenih stanova u ulici Radićeva 2, saopćeno je iz Općine Centar.

Radi se o stanovima koji su oštećeni u eksploziji plina koja se dogodila u maju prošle godine. Dvije osobe su preminule od posljedica te eksplozije, a nekoliko stanara je povrijeđeno.

Izdvojeni novac bit će utrošen za sanaciju stanova koji trenutno nisu uvjetni za normalan život. Radi se o stanovima porodica Ferida Čustovića, Fatime Smajić, Habibe Tanović, Marine Nezirović-Vasić, Biljane Puškarević (tragično preminula) i Marijanke i Nebojše Bošnjak.

Projekt sanacije šteta od požara u Radićevoj 2 uradio je Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Općina Centar je u prošloj godini, iz svog budžeta izdvojila 30.000 KM, a firma "Triglav osiguranje" 25.000 KM za sanaciju dijela krovne konstrukcije, vanjskog zida te izmjenu vanjske stolarije.

Općina Centar izdvojila je, u oktobru 2008. godine, 2.400 KM na ime jednokratne novčane pomoći za troškove privremenog smještaja porodica Smajić i Tanović.

"Pošto se radi o projektu čija je vrijednost oko 140.000 KM, završetak radova na sanaciji zgrade je morao sačekati usvajanje budžeta Općine Centar za ovu godinu", navodi se.

Odobrena sredstva bit će, kako se navodi, prebačena na račun upravitelja zgrade "Sarajevostan" koji će nakon toga provesti proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova.

Trenutno se u toj zgradi koriste samo prva dva sprata gdje su uglavnom smješteni poslovni prostori.