Mostar
0

Obnova magistrale u centru nastavljena

FENA
Obnova magistralne saobraćajnice koja prolazi kroz centar Mostara, odnosno naselja Bulevar i Donja Mahala nastavlja se odmah, odlučeno je tokom susreta izvršnog direktora za tehničke poslove JP Direkcije cesta FBiH Mirsada Dizdarevića i kantonalno-urbanističkog inspektora Ministarstva građevinarstva i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona Slobodana Ajvaza.

Zaključeno je da su radovi, čiji je investitor JP Direkcija cesta FBiH, obustavljeni zbog neusaglašenosti federalnih i kantonalnih zakona koji reguliraju ovu oblast.

"Zbog ovakvih administrativno-tehničkih pitanja ne smiju trpiti projekat niti građani Mostara. Usaglasili smo se i dali nalog izvođaču da odmah nastavi radove. Mi smo djelovali u skladu sa zakonima FBiH iz ove oblasti. Prema zakonima Hercegovačko-neretvanskog kantona, dužni smo tražiti dodatne dozvole od kantonalnog ministarstva. Ovo je prvi put da smo imali problem ovakve vrste s kantonalnim vlastima,“ rekao je izvršni direktor za tehničke poslove JP Direkcije cesta FBiH Mirsad Dizdarević.

Radove je obustavio kantonalni inspektor Slobodan Ajvaz, te naložio JP Direkciji cesta FBiH, da u skladu s kantonalnim zakonom, prikupi dodatnu dokumentaciju za građenje.

S druge strane, JP Direkcija cesta je postupila u skladu s Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH kao i u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH, prema kojem za radove redovnog održavanja i sanacije oštećenih građevina nije potrebno odobrenje i obavljaju se samo na osnovu tehničke dokumentacije.

Također, Zakonom o cestama FBiH, propisano je da poslove inspekcijskog nadzora nad magistralnim putevima obavljaju federalni inspektori za ceste, dok su kantonalni inspektori nadležni za regionalne ceste.

Ipak, radi izbjegavanja eventualnih nepotrebnih prekida radova na ostalim projektima JP Direkcije cesta FBiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Direkcija će se ubuduće usaglašavati s predstavnicima nadležnih ministarstava ovog kantona, zaključeno je na današnjem sastanku, saopćeno je danas iz JP Direkcije cesta FBiH.