Postignut dogovor
61

Objedinjene sjednice Skupštine KS: Zastupnici 6. septembra o izvještajima javnih ustanova

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je da objedini 44. i 45. sjednicu kantonalnog organa vlasti tako što će se o svim tačkama ranije zakazanih sjednica zastupnici izjasniti 6. septembra ove godine.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto kazao nam je da je vladajuća koalicija napravila cirkus u vezi sa zakazivanjem sjednice, odnosno nisu održali sjednicu koju su morali održati 25. jula 2018. godine.

"Nakon toga smo ušli u cirkus u vezi sa zakazivanjem sjednice, dakle ko ima pravo zakazati sjednicu, a ko ne. Oni su možda podlegli pritisku javnost pa su pristali na kompromis da se obje sjednice zakazane za 4. i 5. septembar objedine u jednu sjednicu. Ta će se sjednica održati 6. septembra", rekao je Forto.

Kako kaže, opozicija je tražila da se na dnevnom redu sjednice 6. septembra nađu sve tačke koje su ranije stavljene na dnevni red 44. i 45. sjednice. U prijevodu to znači da će se Skupština KS izjasniti i o izvještajima javnih preduzeća.

"Naravno, falit će određeni izvještaji koje Vlada KS još uvijek nije dostavila, poput izvještaja iz resora privrede, tako da nažalost nećemo znati kako stoji ZOI'84 oko kojeg se vladajuća koalicija komeša", kazao je Forto.

Na dnevnom redu naći će se izvještaji iz oblasti zdravstva i komunalne privrede za prošlu godinu.

Riječ je o izvještajima o finansijskom poslovanju KCUS-a, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra '55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.