Objavljeni podaci o imovini bh. zvaničnika

S
Sarajevo-x.com
2.12.2009. u 10:29
0
28
Objavljeni podaci o imovini bh. zvaničnika
0
Objavljeni podaci o imovini bh. zvaničnika
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je na svojoj web stranici objavio je bazu podataka o imovini bh. političara. Ovi podaci prikupljani su više od 11 mjeseci i u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama sada su dostupni i javnosti.
Građani Bosne i Hercegovine (BiH) imaju zakonsko pravo da izvrše uvid u imovinsko stanje izabranih zvaničnika. To im je omogućeno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Drugi zakon izabrane zvaničnike obavezuje da periodično – na početku i kraju mandata – popune i podnesu imovinski karton Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Međutim, niti jedan od ovih zakona nema mehanizme koji bi garantirali da će javnost uistinu i imati pristup informacijama, odnosno da će zvaničnici postupiti u skladu sa zahtjevima CIK-a.

Novinari CIN-a su pretražili sudske spise, platne liste, berzanske izvještaje, registre preduzeća i drugu dokumentaciju. Dobijene informacije su uporedili sa onima koje su izabrani zvaničnici prijavili u imovinskim kartonima. Istraživanjem su obuhvaćena i imena utjecajnih osoba – onih sa jakim stranačkim vezama koji nisu obavezni podnijeti imovinski karton, ali čija se imovina može saznati uvidom u dokumente koji bi trebali biti dostupni javnosti.

Neki od prikupljenih podataka potpadaju pod zaštićene ili privatne podatke zbog čega nisu dostupni. Većina prezentiranih podataka predstavlja javnu informaciju i trebala bi, kako to propisuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, biti dostupna javnosti.

Bazu podataka možete pogledati na web stranici CIN-a.

Zbog velikog interesovanja javnosti za ove podatke molimo za strpljenje pri otvaranju linkova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: