CIN
0

Objavljeni podaci o imovini bh. zvaničnika

Sarajevo-x.com
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je na svojoj web stranici objavio je bazu podataka o imovini bh. političara. Ovi podaci prikupljani su više od 11 mjeseci i u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama sada su dostupni i javnosti.

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) imaju zakonsko pravo da izvrše uvid u imovinsko stanje izabranih zvaničnika. To im je omogućeno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Drugi zakon izabrane zvaničnike obavezuje da periodično – na početku i kraju mandata – popune i podnesu imovinski karton Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Međutim, niti jedan od ovih zakona nema mehanizme koji bi garantirali da će javnost uistinu i imati pristup informacijama, odnosno da će zvaničnici postupiti u skladu sa zahtjevima CIK-a.

Novinari CIN-a su pretražili sudske spise, platne liste, berzanske izvještaje, registre preduzeća i drugu dokumentaciju. Dobijene informacije su uporedili sa onima koje su izabrani zvaničnici prijavili u imovinskim kartonima. Istraživanjem su obuhvaćena i imena utjecajnih osoba – onih sa jakim stranačkim vezama koji nisu obavezni podnijeti imovinski karton, ali čija se imovina može saznati uvidom u dokumente koji bi trebali biti dostupni javnosti.

Neki od prikupljenih podataka potpadaju pod zaštićene ili privatne podatke zbog čega nisu dostupni. Većina prezentiranih podataka predstavlja javnu informaciju i trebala bi, kako to propisuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, biti dostupna javnosti.

Bazu podataka možete pogledati na web stranici CIN-a.

Zbog velikog interesovanja javnosti za ove podatke molimo za strpljenje pri otvaranju linkova.