Parlamentarni izbori
0

Objavljene prve izlazne ankete u Hrvatskoj: HDZ ima najviše mandata, ali nedovoljno da sami imaju većinu

N. V.
Izborni štab SDP-a (Foto: Index.hr)
Izborni štab SDP-a (Foto: Index.hr)
Objavljene su prve izlazne ankete izbora u Hrvatskoj prema kojima najviše mandata ima HDZ, ali ima nedostaje sedam "ruku" za većinu.

Prve ankete Nove TV govore da će HDZ imati 58 mandata u Saboru, SDP s partnerima u koaliciji "Rijeka pravde" 44 mandata, Domovinski pokret 13 mandata, Možemo 11 i Most 9 mandata.

U slučaju da ovako ostane do kraja, HDZ-u će za većinu nedostajati određeni broj ruku, koje će tražiti među manjim parlamentarnim strankama i koalicijama.

Manji broj mandata za sada imaju IDS (2), Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) također dva i Fokus s jednim mandatom.

Još uvijek političari ne komentarišu previše izlazne ankete s obzirom na to da je rano i da bi se situacija mogla promijeniti u narednih sat-dva. Iz HDZ-ovog štaba se može čuti odobravanje, ali i da su očekivali više od onoga kakva je trenutna situacija.

Do 16:30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine.

Druga izlazna anketa

Kasnije je pristigla i druga izlazna anketa prema kojoj HDZ ima jedan više mandat u odnosu na prve ankete, a Rijeka pravde, odnosno HDZ s partnerima ima jedan manje.

Stanje na tabeli prema posljednjoj anketi je: HDZ (59), Rijeka pravde - SDP (43), Domovinski pokret (13), Možemo (10), Most (11), IDS (2), Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) (1) i Fokus (1).

Prema ovim rezultatima, Most je porastao za dva mandata.