27 novih lijekova
20

Objavljene proširene liste lijekova u Kantonu Sarajevo koje možete dobiti na recept

Piše: A. Z.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo prošle sedmice je usvojila Odluku o listi lijekova Kantona Sarajevo kojom su dvije od četiri liste proširene za 27 novih lijekova. Liste su danas objavljene i na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravstva KS, ali na listama nije navedno koji su lijekovi novi.

Usvojena Odluka utvrđuje obim prava osiguranih osoba na korištenje lijekova koji se osiguravaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, način i postupak propisivanja i izdavanja tih lijekova te primjene u zdravstvenim ustanovama, kao i način utvrđivanja pozitivne, bolničke i magistralne liste lijekova Kantona Sarajevo. Kako je ranije obrazloženo, na A listu je uvršteno 17, a na B listu 10 novih lijekova.

Na Pozitivnoj A listi su lijekovi obuhvaćeni A listom lijekova s Federalne liste lijekova, a koji se finansiraju 100 posto na teret sredstava obaveznog osiguranja, odnosno koje stanovnici KS neće plaćati i dobijat će ih na recept. Na ovoj listi nalazi se ukupno 988 lijekova, zaključno s tim brojem Zavod zdravstvenog osiguranja KS će osigurati programsku nabavku lijekova Insulin degludek+liraglutid, kalcijum karbonat, Levetiracetam sirup i Amitriptilin s A liste lijekova. Pored svakog navedenoj lijeka nalazi se i cijena koju priznaje zavod.

Na Pozitivnoj B listi nalazi se 177 lijekova, a zaključno s tim brojem zavod će osigurati programsku nabavku lijeka Rivaroksaban. Inače, na ovoj listi su lijekovi obuhvaćeni B listom lijekova s Federalne liste lijekova te lijekovi evidentirani kao potrebni za liječenje osiguranika Kantona Sarajevo, a osiguravaju se stanovništvu KS s učešćem zavoda u cijeni lijeka u iznosu od 10 do 100 posto.

Sastavni dio odluke je i Bolnička lista koja podrazumijeva lijekove koji se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i na njoj se nalazi 101 lijek.

Magistralna i galenska lista lijekova sadrži lijekove koji se izrađuju u apotekama za pojedinačnog pacijenta na recept u skladu s važećom farmakopejom i drugim propisima, ne proizvode se fabričkim putem i izdaju se u okviru svojih organizacionih jedinica apoteka, a propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Na listi je 18 lijekova i učešće zavoda je 100 posto za sve lijekove, osim za Miksturu klindamicina i dvije masti protiv psorijaze, za koje je učešće 75 posto.