BiH
0

Objavljene nominacije za Međunarodnu nagradu "Isa beg Ishaković" 2014.

Klix.ba
Erna Solberg
Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković" 2014, zvanično je objavio nominacije za 2014. godinu.

Nagrada se ove godine dodjeljuje pod inspirativnom devizom prvog i jedinog predsjednika Bosanskog sabora, Dr Savfet bega Bašagića, koji je suočen sa gašanjem ove institucije od krucijalnog značaja za suverenitet države Bosne i Hercegovine i početkom Prvog svjetskoga rata 1914, u svome čuvenom javnom istupu, kazao da se naše društvo ne smije prepustiti beznađu i nastaloj haotičnoj situaciji:

"Jedan narod može doživjeti politički, socijalni i ekonomski fijasko u svojoj postojbini. Sve je to privremeno, sve može biti od danas do sutra. Ali ipak ima nešto što nije prolazno, što ne može ni puki slučaj, ni najljući neprijatelj uništiti, a to je kultura jednog naroda. Taj trijumf ostaje za vijeke, jer je on zavjet budućim naraštajima i vremenima”.

Predsjednik društva "Klepsidra" iz Sarajeva, utemeljitelja Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković", prof. Amel Suljović, ističe kako 2014. godina za njih, neće i ne smije biti godina lamenta i negativnih podsjećanja, dapače, to je godina riješenosti da se ide još korak dalje na planu međunarodne afirmacije naše kulture i kulturne baštine.

"To je naš jedini miraz koji ćemo i unijeti u evropsku porodicu različitih kultura i baština. To je na koncu i fundamentalna zadaća Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković" u 2014. godini", kaže prof. Suljović.

Jer, nažalost, dodaje prof. Suljović, Dr Savfet beg Bašagić, predsjednik najvažnije institucije u Bosni i Hercegovini, te 1914. godine je ostao gotovo usamljen u svojim pozitivnim naporima.

"Glas Dr Bašagića nije se čuo u masi negativnih i ostrašćenih. Ali evo, stotinu godina poslije, njegove riječi kao da su jutros izrečene. One nas podsjećaju da moramo istrajati na kontinuitetu pozitivnih inicijativa i očekivanja. Ne prepustiti se lamentima već konsolidovati i okupiti na jednom mjestu sve kulturološke resurse, jer šarolikost naših kultura i baština su zapravo i jedino čime i jesmo privlačni ostalim članovima evropske kulturne zajednice", kaže prof. Suljović i zaključuje:

"Na kraju, želio bih da se kroz rad društva Klepsidra i Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković", naši, prevashodno mladi ljudi, adekvatnije upoznaju sa pozitivnim aspektima naše prošlosti. Sa inspirativnom misijom Dr Bašagića koji je na koncu 1914, dok je vani bjesnio Veliki rat, bolestan i zaboravljen zapisao slijedeće (kao da svoju nedoumicu prenosi i naše vrijeme): "Šta je zadaća jedne homogene evropske kulture? Zadaća je da obezbijedi mirnu, ekonomski i politički stabilnu budućnost naraštajima koji dolaze. Treba jednom zanavjek prestati strepiti nad sudbinom ove zemlje…..da barem naša unučad budu oslobođena toga straha."