BiH
0

Objavljene BAFTA nominacije

Klix.ba
Danas su objavljene nominacije za <i>British Academy Film and Television Awards</i> (BAFTA) i najviše nominacija imaju mjuzikl <i>Chicago</i> i Scorseseov film <i>Gangs Of New York</i> - obadva su vodila sa 12 nominacija. Odmah iza njih je <i>The Hours</i> sa 11 nominacija, koji je prošle sedmice dobio Golden Globe za najbolju dramu, kada je i <i>Chicago</i> dobio nagradu za najbolji mjuzikl/komediju. Ova tri filma će se za BAFTin film godine takmičiti sa <i>Gospodarom prstenova: Dvije kule</i>, koji ima ima 9 nominacija, i sa filmom <i>The Pianist</i>, režisera <b>Romana Polanskog</b>, koji ima 7 nominacija.

Pobjednici će biti objavljeni 23. februara, tačno mjesec dana prije dodjele Oscara. Nominacije za Oscara će biti objavljene 11. februara u Los Angelesu.

Režiseri gore navedenih filmova su nominirani za najboljeg režisera, a primjetno je da Road To Perdition nije bio nominiran za najbolji film, niti režiser Sam Mendes za najboljeg režisera. Mendesov film je dobio nominaciju za najboljeg sporednog glumca: Paulu Newmanu su konkurencija Chris Cooper (Adaptation), Ed Harris (The Hours), Alfred Molina (Frida) i Christopher Walken (Catch Me If You Can).

Za najboljeg glumca su nominirani Michael Caine (The Quiet American), Daniel Day-Lewis (Gangs Of New York), Nicolas Cage (Adaptation), Adrien Brody (The Pianist) i Jack Nicholson (About Schmidt).

Prošlogodišnja Oscarovka Halle Berry je sada nominovana za najbolju glumicu zato što je Monsters Ball u Velikoj Britaniji počeo igrati 2002. godine. Konkurencija su joj Meryl Streep i Nicole Kidman (The Hours, Salma Hayek (Frida) i Renee Zellweger (Chicago).

U BAFTinim kategorijama također postoji posebna kategorija za britanski film godine, a tu su nominirani The Hours, Bend It Like Beckham, Dirty Pretty Things, The Magdalene Sisters i The Warrior.

bafta.org