Podrška za mlade
16

Objavljena rang lista kandidata u Kantonu Sarajevo za subvenciju kupovine stana

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavilo je na svojoj internet stranici rang listu kandidata koji ispunjavaju uslove javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Riječ je o rang listi koja je nastala nakon istoimenog javnog poziva, koja je raspisan 10. maja. Ona se može pogledati na ovom linku.

Ministarstvo će, kako stoji u odluci, na ime subvencioniranja kandidatu po redoslijedu s konačne rang liste isplatiti iznos od 10 hiljada KM. Vlada KS je za ovu namjenu izdvojila 940.000 KM, što znači da će 94 aplikanta na konačnoj rang listi dobiti po 10.000 KM.

Uslove koje je svaki od kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih morao ispuniti su: da je starosne dobi od navršenih 18 godina do navršenih 35 godina u momentu podnošenja prijave, da je državljanin Bosne i Hercegovine, da ima prebivalište na području Kantona Sarajevo u toku posljednje tri godine prije podnošenja prijave.

Osim toga, uslovi su bili da kandidat nema riješeno stambeno pitanje, da nije bio vlasnik stana ili kuće koju je otuđio pravnim poslom, da prodavač stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata.

Uslov je također bio da je kandidat zaključio notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće u periodu od 1. januara 2017. godine do dana podnošenja prijave po javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, da je dostavio notarski obrađenu ispravu o obavezi kandidata.

Kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata su se određivali na osnovu starosne dobi, stepena stručne spreme, broja članova porodičnog domaćinstva, deficitarnosti kadrova, kao i da li je kandidat član porodice šehida, poginulog ili nestalog borca.

Također, kao kriterij pri bodovanju se uzimao i stepen invalidnosti, kupoprodajna cijena stana ili kuće iz ugovora i zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.

Osim toga, pri bodovanju se u obzir uzimao priznati naučni rad, kulturni nastup i izložba, sportski i profesionalni uspjeh, renomirano svjetsko, evropsko i drugo javno priznanje za rezultat u radu, boravak na području Bosne i Hercegovine.