{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM

8.7.2015. u 12:44
6
13
Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM
6
Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM
Na dnevnice, smještaj, putne troškove i paušale pedeset članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u proteklih deset godina potrošeno je više od 1,7 miliona KM, podaci su iz liste primanja koju je objavila ova državna pravosudna institucija.
Neki od predsjednika i članova ovog tijela, koje regulira rad pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini (BiH), u prosjeku su mjesečno zarađivali više od 1.500 KM, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Najviše je zaradio bivši predsjednik i član Milorad Novković, koji je tokom devet godina primio 157.000 KM.

Članovi Obren Bužanin, sudija Vrhovnog suda RS, te Zijad Kadrić, sudija Apelacionog suda Brčko distrikta, primjerice, u prosjeku su zarađivali nešto više od 1.500 KM mjesečno.

Iz VSTV-a su saopštili da su naknade isplaćivali u skladu sa Odlukama Vijeća ministara o visini naknada članova VSTV-a iz 2005. i 2010. godine.

Prema odluci iz 2005. godine svi članovi su primali mjesečni paušal u iznosu od 170 KM za pripremu i prisustvovanje sjednicama, dok je predsjednik primao 420 KM za pripremu i prisustvovanje sjednicama, pripremne sastanke sa direktorom Sekretarijata i vršenje drugih dužnosti. Članovi VSTV-a su još imali pravo na dodatak od 100 ili 150 KM za rad u komisijama i druge aktivnosti.

Odlukom iz 2010. godine paušal predsjednika se povećao na 1.300 KM mjesečno. Potpredsjednici i članovi u punovremenom radnom angažmanu imaju paušal od 1.000 KM, dok ostali članovi primaju 200 KM po danu rada.

Sjednice Vijeća se održavaju jednom mjesečno i u prosjeku traju po dva dana.

"Pod obavljanjem dužnosti u Vijeću smatra se i prosječno vrijeme potrebno za put od mjesta rada tog člana Vijeća do mjesta vršenja dužnosti za Vijeće, najviše do osam sati dnevno", navodi se u Odluci Vijeća ministara iz 2010. godine.

Dužnosti VSTV-a su, između ostalog, imenovanje sudija i tužilaca, zaprimanje žalbi i vođenje disciplinskih postupaka, nadziranje stručnog usavršavanja sudija i tužilaca.

Vijeće čini 15 članova od kojih su većina sudije, tužioci i advokati, dok su dva člana osobe koje ne obavljaju pravosudnu funkciju. Mandat im je četiri godine i mogu imati najviše dva uzastopna mandata.

Prije objavljivanja zarada Vijeće je, u aprilu ove godine, otvorilo i svoje sjednice za javnost, koje se mogu pratiti iz druge prostorije putem videolinka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: