{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM

8.7.2015. u 12:44
6
13
Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM
6
Objavljena primanja članova VSTV-a: Novković za 9 godina naplatio 157.000 KM
Na dnevnice, smještaj, putne troškove i paušale pedeset članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u proteklih deset godina potrošeno je više od 1,7 miliona KM, podaci su iz liste primanja koju je objavila ova državna pravosudna institucija.
Neki od predsjednika i članova ovog tijela, koje regulira rad pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini (BiH), u prosjeku su mjesečno zarađivali više od 1.500 KM, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Najviše je zaradio bivši predsjednik i član Milorad Novković, koji je tokom devet godina primio 157.000 KM.

Članovi Obren Bužanin, sudija Vrhovnog suda RS, te Zijad Kadrić, sudija Apelacionog suda Brčko distrikta, primjerice, u prosjeku su zarađivali nešto više od 1.500 KM mjesečno.

Iz VSTV-a su saopštili da su naknade isplaćivali u skladu sa Odlukama Vijeća ministara o visini naknada članova VSTV-a iz 2005. i 2010. godine.

Prema odluci iz 2005. godine svi članovi su primali mjesečni paušal u iznosu od 170 KM za pripremu i prisustvovanje sjednicama, dok je predsjednik primao 420 KM za pripremu i prisustvovanje sjednicama, pripremne sastanke sa direktorom Sekretarijata i vršenje drugih dužnosti. Članovi VSTV-a su još imali pravo na dodatak od 100 ili 150 KM za rad u komisijama i druge aktivnosti.

Odlukom iz 2010. godine paušal predsjednika se povećao na 1.300 KM mjesečno. Potpredsjednici i članovi u punovremenom radnom angažmanu imaju paušal od 1.000 KM, dok ostali članovi primaju 200 KM po danu rada.

Sjednice Vijeća se održavaju jednom mjesečno i u prosjeku traju po dva dana.

"Pod obavljanjem dužnosti u Vijeću smatra se i prosječno vrijeme potrebno za put od mjesta rada tog člana Vijeća do mjesta vršenja dužnosti za Vijeće, najviše do osam sati dnevno", navodi se u Odluci Vijeća ministara iz 2010. godine.

Dužnosti VSTV-a su, između ostalog, imenovanje sudija i tužilaca, zaprimanje žalbi i vođenje disciplinskih postupaka, nadziranje stručnog usavršavanja sudija i tužilaca.

Vijeće čini 15 članova od kojih su većina sudije, tužioci i advokati, dok su dva člana osobe koje ne obavljaju pravosudnu funkciju. Mandat im je četiri godine i mogu imati najviše dva uzastopna mandata.

Prije objavljivanja zarada Vijeće je, u aprilu ove godine, otvorilo i svoje sjednice za javnost, koje se mogu pratiti iz druge prostorije putem videolinka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: