Tužilaštvo BiH
519

Objavljena imena uhapšenih zbog zločina na području Konjica iz 1992.

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je imena 13 osoba koje su jutros lišene slobode i osumnjičene za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Konjicu i okolini.

Radi se o nekadašnjim dužnosnicima struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Slobode su lišeni: Šefik Nikšić, rođen 1945. godine u Konjicu, Adnan Alikadić, rođen 1962. godine u Konjicu, Mitko Pirkić, rođen 1962. godine u Konjicu, Safaudin Ćosić, rođen 1974. godine u Konjicu, Muhamed Cakić, rođen 1968. godine u Konjicu, Ismet Hebibović Broćeta, rođen 1956. godine u Konjicu, Redžo Balić, rođen 20.04.1952. godine u Konjicu, Hamed Lukomirak, rođen 1971. godine u Konjicu, Almir Padalović, rođen 1968. godine u Mostaru, Sead Jusufbegović, rođen 1941. godine u Konjicu, Senadin Ćibo, rođen 1967. godine u Konjicu, Agan Ramić, rođen 1962. godine u Konjicu i Esad Ramić, rođen 1966. godine u Konjicu.

Njih su po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine policijski djelatnici SIPA-e rano jutros su na području Konjica i drugih mjesta, locirali i lišili slobode.

Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine, na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, navode iz Tužilaštva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.