{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena imena uhapšenih u Doboju i Tesliću

S
1.9.2014. u 11:44
267
47
Objavljena imena uhapšenih u Doboju i Tesliću
267
Objavljena imena uhapšenih u Doboju i Tesliću
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici SIPA-e jutros su na području Doboja i Teslića uhapsili osumnjičene za ratne zločine počinjene 1992. godine Andriju Bjeloševića (60), Milana Savića (62), Dušana Kuzmanovića (59), Predraga Markočevića (57), Marinka Đukića (50) i Miroslava Pijunovića (58), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Uhapšeni su i Dobrivoj Ćulibrk (58), Dragan Marijanović (43), Dario Slavuljica (41), Saša Gavranović (48), Predrag Subotić (42), Vitomir Dević (47) i Zoran Šljuka (57).

Među uhapšenim osumnjičenim za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti se nalaze i nekadašnji visoki zvaničnici policijskih struktura, kao i pripadnici oružane formacije "Miće", koji su osumnjičeni za zločine na području Teslića i okoline.

Riječ je o predmetu kategorije dva, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Iz Tužilaštva navode da su oni osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića, u kojima je ubijeno najmanje 40 žrtava, te izvršili progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatočenje više stotina osoba, kao i pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području.

Istraga u ovom predmetu, odnosi se na ratne zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije "Miće", a u okviru kojih je izvršen prisilni progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Teslića i većeg broja okolnih naselja, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su ove osobe, koje su pod istragom, osumnjičene da su počinile krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će biti predati tužiocu koji će ih ispitati, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj podršci i asistenciji na terenu tokom realizacije aktivnosti i istrage, kao i pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na pruženim informacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: