BiH
0

Objavljena imena dobitnika BBI stipendija za mostarsku regiju

Klix.ba
Mostar panorama (Foto: BBI)
Mostar panorama (Foto: BBI)
Na osnovu odredbi Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata BBI, objavljena su imena dobitnika stipendija za mostarsku regiju.

Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je odluku o dodjeli 100 stipendija iz kategorije Fond "Sheikh Saleh Kamel" za mostarsku regiju.

Za stipendije su mogli aplicirati učenici i student sa teritorije Herecegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10, kao i općine Trebinje, Ljubinje, Bileća, Berkovići, Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Kalinovik i Foča.

Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara u protivrjednosti KM i isplaćuje se 12 mjeseci. Ukupno će iz Fonda Sheikh Saleh Kamel u ovoj godini biti dodijeljeno 500 stipendija. Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

O mjestu i vremenu potpisivanja ugovora i ceremoniji dodjele stipendija, dobitnici će biti obaviješteni putem stranice BBI banke. Stipendije će biti isplaćene putem studentskog računa koje su učenici ili njihovi zakonski zastupnici, odnosno studenti obavezni otvoriti kod BBI banke prije potpisivanja ugovora u roku od deset dana od dana objavljivanja spiska dobitnika.

Za otvaranje studentskog računa potrebno je priložiti CIPS potvrdu o prebivalištu i kopiju lične karte. Maloljetni dobitnici stipendije trebaju podoći sa roditeljem ili starateljem, koji trebaju dostaviti CIPS-ovu potvrdu i priložiti rodni list djeteta.

Dobitnici stipendije prilikom dolaska u poslovnice BBI banke trebaju naglasiti da je svrha otvaranja računa priliv sredstava od stipendije kako bi otvorili isključivo "STUDENTSKI TEKUĆI RAČUN" na koji BBI banka ne naplaćuje mjesečne troškove održavanja.

Imena dobitnika možete pogledati OVDJE.