BiH
0

Objavljena analiza o transparentnosti u javnim nabavkama u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Centar za društvena istraživanja Analitika objavio je izvještaj koji ima za cilj analizirati u kojoj mjeri zakonski okvir u Bosni i Hercegovini osigurava transparentnost u cjelokupnom procesu javnih nabavki, od faze planiranja do realizacije ugovora.

Novi Zakon o javnim nabavkama BiH, koji se primjenjuje od novembra 2014. godine, propisao je niz novih rješenja koja trebaju doprinijeti unapređenju transparentnosti javnih nabavki u BiH. No, uprkos evidentnom napretku, važeće odredbe zakona u određenoj mjeri i dalje ograničavaju ispunjavanje principa transparentnosti u javnim nabavkama u BiH.

Između ostalog, zakon nije predvidio objavu planova javnih nabavki za ugovorne organe koji nemaju svoju web stranicu, niti se planovi nabavki objavljuju na centralnom portalu javnih nabavki.

Transparentnost u javnim nabavkama reducirana je i činjenicom da ugovorni organi nisu dužni objavljivati informacije o ugovorima sklopljenim na osnovu provedenih konkurentskih zahtjeva i direktnih sporazuma, što je značajan propust imajući u vidu da se najveći broj ugovora sklapa upravo na osnovu ovih postupaka.

Pored toga, ugovornim organima nedostaju smjernice za primjenu kriterija za ocjenjivanje ponuda, u prvom redu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Također, zakonom nisu stvorene pretpostavke za objavljivanje ugovora koje ugovorni organ sklapa sa izabranim ponuđačem, iako bi se na taj način značajno unaprijedila dostupnost informacija od javnog značaja.

Ovaj izvještaj objavljen je u okviru projekta “Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini”, koji zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja “Analitika” i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI). Projekt finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Velike Britanije.

Analiza je dostupna ovdje, a skrećenu verziju možete preuzeti ovdje.