Dostupan na internetu
20

Objavljen vodič za ostvarivanje naknade štete u krivičnom postupku

B. R.
Screenshot: Trial International
Screenshot: Trial International
Objavljen je vodič za ostvarivanje naknade štete u krivičnom postupku.

Dostupan je na web stranici organizacije Trial International. Kako su saopćili iz ove organizacije, žrtve ratnih zločina ili drugih krivičnih djela u ovoj brošuri mogu pronaći sve pojedinosti o tome kako tražiti naknadu štete u okviru krivičnog postupka.

Vodič daje odgovore kako oštećeni mogu ostvariti besplatnu pravnu pomoć i kako se mogu uključiti u krivični postupak radi naknade štete.

Imovinsko-pravni zahtjev mogu podnijeti, kako je navedeno, sve žrtve krivičnih djela, uključujući i zaštićene svjedoke bez ugrožavanja njihove sigurnosti i otkrivanja identiteta, čime traže naknadu prouzrokovane nematerijalne ili materijalne štete.

"Vodič upućuje oštećene žrtve u njihova prava i odgovara na najčešća pitanja o imovinsko-pravnom zahtjevu, ali daje i informacije o besplatnoj pravnoj pomoći i psihološkoj podršci koja im je dostupna", istakla je pravna savjetnica Trial Internationala Amila Husić.

U Trial Internationalu su istakli da su žrtve ratnih zločina generalno nedovoljno upoznate s mogućnostima za ostvarivanje određenih vidova reparacija za zločine koje su pretrpjele, kao i s međunarodnim odlukama čija implementacija bi doprinijela unapređenju njihovog položaja i prava.

Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija je 2019. donio odluku kojom je ukazao da Bosna i Hercegovina, kako je napomenuto, nije omogućila žrtvi ratnog seksualnog nasilja učinkovito i provodivo pravo na adekvatnu i pravednu naknadu, kao i što potpuniju rehabilitaciju.

Navedenom odlukom Komitet preporučuje Bosni i Hercegovini da se preživjeloj isplati naknada štete te u što kraćem roku osigura pružanje odgovarajuće besplatne medicinske i psihološke pomoći i javno službeno izvinjenje.

Sve najznačajnije pojedinosti odluke Komiteta protiv torture, a čiji su zaključci značajni za sve žrtve, možete pronaći na ovom linku, saopćili su iz Trial Internationala.