Nakon uništene ploče
337

Objavljen video prikaz interkulturalnog centra koji želi graditi Islamska zajednica u Mostaru

G. Š.
Foto: Screenshots
Foto: Screenshots
Nakon postavljena table kraj zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koja je uništena što je izazvalo brojne reakacije, muftijstvo Mostarsko je objavilo 3D model Interkulturnog centra "Mevlana" koji planira graditi na vakufu Ahmed-age Lakišića u Mostaru.
"Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem-ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar na sjednici održanoj 24. februara 2024. godine jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema koji je izradio Projektni biro Modular d.o.o., te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade", stoji uz opis videa.

Muftija Dedović je kazao kako je na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra "Mevlana" i da je to kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići.

Podsjetimo da je također u subotu 24. februara na navedenoj lokaciji postavljena ploča s izgledom projekta Interkulturnog centra "Mevlana" sa navedenim period izvođenja radova, ali je taj potez izazvao buru reakacija, koje su kulminirale uništavanje postavljene ploče i podizanjem nacionalnih tenzija.

Iz Grada Mostara na čelu sa gradonačelnikom Mariom Kordićem su postavljanje ploče ocijenili klasičnim primjerom provokacije i protupravnih radnji.

Istaknuli su da na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za navedeni objekt čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj ploči, te da će poduzeti pravne korake kako bi se sporna tabla uklonila.

S druge strane su predstavnici bošnjačkog političkog korpusa iskazali podršku Islamskoj zajednici i izgradnji navedenog objekta, za koji je kako je navedeno ranije, zahtjev gradskoj administraciji Medžlis Islamske zajednice Mostar, uputio 2002. godine, te opisao potrebe muslimana Hercegovine za centralnom džamijom i pratećim objektima koji bi se koristili u odgojno-obrazovne, kulturne i znanstvene svrhe, a koji bi se gradio na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema.

Posebno nezadovoljstvo je iskazano prošle godine, kad je počela izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta na tom lokalitetu,koje je dozvolu za izgradnju dobilo ranije, te su održavani mirni protesti u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Mostar, a cijela pričla je dobila političke konotacije iz kojih su proizašla i dizanja nacionalnih tenzija.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) je kazao kako još nije usvojen regulacijski plan centralne zone i da će se potruditi da se u njemu nađe interkulturalni objekt.

"Trebalo bi uputiti novi zahtjev za ovaj centar, koji još nije ni došao u Gradsku upravu Grada Mostara i sigurno da ćemo raspravljati i pomoći barem što se tiče mene i SDA, ali sve na jedan normalan i kulturan način. Nadam se da ćemo naći dovoljno razumijevanja da se to riješi na zadovoljstvo i ravnopravnost svih naroda i vjera u gradu Mostaru", zaključio je Marić.