Švicarska televizija
180

Objavljen snimak kako hrvatska policija nasilno tjera migrante nazad u BiH

Klix.ba
Švicarska radio-televizija SRF objavila je snimak na kojem je prikazano kako Granična policija Hrvatske ilegalno vraća izbjeglice i migrante sa svog područja u Bosnu i Hercegovinu, Naglašavaju kako ovo predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali i prava koje propisuje Evropska unija.

Snimak je nastao krajem aprila na graničnom dijelu sjeverne Bosne koji se ne kontroliše. Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni.

Novinari informativne emisije "Rundschau" koji su radili priču, kazali su kako su zabilježili četiri vraćanja izbjeglica u dva dana. Riječ je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

"Pokupili su nas u šumi, smjestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobitele i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne", rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izvještavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

Afganistanska porodica s malom djecom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli "Stop".

"Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmijali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski", kazao je dječak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbjeglica. Svi su izjavili kako su bili spriječeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

"Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Njemački istraživač Marcus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izoliran slučaj i da se ova praksa primjenjuje na vanjskim granicama EU", kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smiju biti izbačeni nasred šume ili polja.

"Videosnimak jasno pokazuje da je riječ o kolektivnom protjerivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva bh. vlasti također predstavlja kršenje graničnog sporazuma", kazao je novinar istraživač.