|

Objavljen snimak kako hrvatska policija nasilno tjera migrante nazad u BiH

Objavljen snimak kako hrvatska policija nasilno tjera migrante nazad u BiH
180
Klix.ba
15.5.2019. u 18:15
167
komentara
180

dijeljenja
Objavljen snimak kako hrvatska policija nasilno tjera migrante nazad u BiH
Švicarska radio-televizija SRF objavila je snimak na kojem je prikazano kako Granična policija Hrvatske ilegalno vraća izbjeglice i migrante sa svog područja u Bosnu i Hercegovinu, Naglašavaju kako ovo predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali i prava koje propisuje Evropska unija.
Snimak je nastao krajem aprila na graničnom dijelu sjeverne Bosne koji se ne kontroliše. Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni.

Novinari informativne emisije "Rundschau" koji su radili priču, kazali su kako su zabilježili četiri vraćanja izbjeglica u dva dana. Riječ je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

"Pokupili su nas u šumi, smjestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobitele i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne", rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izvještavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.Afganistanska porodica s malom djecom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli "Stop".

"Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmijali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski", kazao je dječak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbjeglica. Svi su izjavili kako su bili spriječeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

"Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Njemački istraživač Marcus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izoliran slučaj i da se ova praksa primjenjuje na vanjskim granicama EU", kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smiju biti izbačeni nasred šume ili polja.

"Videosnimak jasno pokazuje da je riječ o kolektivnom protjerivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva bh. vlasti također predstavlja kršenje graničnog sporazuma", kazao je novinar istraživač.
Prijavi grešku


Komentari (167)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...