BiH
0

Obilne padavine uzrokovale poplave u većem dijelu BiH

NINA
Sarajevo, Foto: Sarajevo-X.com
Sarajevo, Foto: Sarajevo-X.com
Obilne padavine tokom vikenda uzrokovale su poplave u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Kiša je prouzročila poplave u Hercegovini i Bosanskoj Krajini. Izlijevanjem Neretve pričinjene su štete u Starom Gradu u Mostaru, gdje je poplavilo nekoliko kuća i ugostiteljskih objekata.

U Travniku je jutros proglašeno izvanredno stanje uzrokovano elementarnim nepogodama.

U popodnevnim satima jučer izlila se i rijeka Vrbas poplavivši naselja na lijevoj obali i ugrozivši pedesetak stambenih objekata.

Obilne padavine dovele su jučer i do naglog porasta vodostaja rijeke Sane, što je prouzrokovalo izlijevanje Sane i Zdene plaveći veliki dio priobalnog područja uz njihove vodotoke. Situacija je najteža u naselju Alagića Polje u Sanskom Mostu su na mnogim mjestima poplavljene ceste i prilazi kućama.

U posljednjih 48 sati područje Srednjobosanskog kantona je ponovno suočeno s elementarnom nepogodom – poplavom čiji opseg prijeti da ugrozi čak i najvitalnije oblike življenja i rada u tom kantonu.

Iz Ureda premijera Srednjobosanskog kantona obavještavaju da su u redovnom kontaktu sa Kantonalnom upravom Civilne zaštite i da su radnici Civilne zaštite u potpunosti mobilne i čini se sve kako bi se eventualne štete izbjegle u onolikoj mjeri koliko to dopuštaju vremenski uvjeti.