Nevrijeme u BiH
42

Obilna kiša najviše problema izazvala u Olovu, bujični potoci poplavili naselja i urušili mostove

Klix.ba
(Foto: Čitatelj)
Nevrijeme praćeno jakim pljuskom i vjetrom koje je jučer pogodilo BiH, uzrokovalo je probleme građanima u određenim dijelovima države. Iz Federalne uprave civilne zaštite kažu da je najteže bilo u Olovu gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

"Načelnik općine Olovo proglasio je stanje prirodne nesreće na dijelu općine, tačnije u mjesnim zajednicama Olovo, Olovske Luke, Petrovići, Gurdići i Dugandžići. Vodostaj rijeke Stupčanice je narastao, a bujični potoci poplavili su dijelove naselja uslijed čega je došlo do urušavanja mostova u ovim naseljima", rekao nam je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Dodaje da je probleme u većem dijelu BiH uzrokovala velika količina kiše jakog intenziteta koja je pala u kratkom periodu.

"U većem dijelu BiH došlo je do porasta vodostaja rijeka, ali nije bilo izlijevanja. Najviše problema se dešavalo uslijed stvaranja bujica koje odvodni kanali nisu mogli primiti, jer su šahtovi bili začepljeni otpadom, granjem, lišćem i travom koje je voda nosila", rekao je.

Naglasio je da su ovi problemi otklonjeni brzom intervencijom.

"Do dva sata iza ponoći smo radili na ispumpavanju vode iz pojedinih objekata, ali i ti problemi su riješeni", rekao je Solak.