Da se ne zaboravi
184

Obilježili su ih da bi ih ubili: Danas je Dan bijelih traka, sjećanje na ubijene Prijedorčane

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Kraj maja svake godine bolno je sjećanje za sve Bošnjake iz Prijedora koji su prošli torturu srpskih vlasti 1992. godine. Bošnjacima je bilo naređeno da ispred kuća istaknu bijele čaršafe, kako bi srpski zločinci svoja zlodjela lakše mogli sprovesti. Tako se 31. maj već nekoliko godina obilježava kao Dan bijelih traka i sjećanje na nacističke postupke nad Bošnjacima Prijedora.

Obilježavanje nesrpskog stanovništva bijelim trakama u Prijedoru nije bio početak zločina, ubistava, mučenja i progona. Sve to još ranije se počelo dešavati, ali su bijele trake bile vrhunac zločinačkih namjera.

Krajem aprila 1992. godine SDS je uz pomoć paravojnih formacija i JNA izveo klasični vojni puč i preuzeo vlast u Prijedoru. Samo nekoliko dana poslije počeli su i prvi masovni zločini, a kraj maja i definitivno je označio početak krvavog prijedorskog ljeta 1992. godine.

Masovnije obilježavanje Dana bijelih traka započelo je 2012. godine prvenstveno zahvaljujući aktivistima koji djeluju u Prijedoru svih ovih godina. Lokalna vlast u Prijedoru nikada nije podržala obilježavanje Dana bijelih traka, a kakav je ukupni odnos vlasti dovoljno govori odbijanje davanja saglasnosti za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora. Zato Dan bijelih traka nije samo komemoracija žrtvama, nego trajna borba preživjelih, porodica, prijatelja na sjećanje i pravdu te ravnopravnost.

Podsjećamo, od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena. Ukupno je tokom agresije na BiH tokom rata u Prijedoru ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora.

Početak obilježavanja Dana bijelih traka skrenuo je pažnju i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine na razmjere zločina počinjenog na tom području. I tu je poseban značaj ovog simbola, jer se Dan bijelih traka obilježava u brojnim drugim gradovima u BiH, ali i u svijetu.

Dan bijelih traka je nešto što je prepoznato kao važan simbol koji treba podsjećati na monstruozna ubistva i stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini. Bijele trake su simbol koji je 1992. godine vodio u smrt.