BiH
7

Obilježeno stradanje 11 nevinih civila na Alipašinom Polju u Sarajevu

FENA
Na današnji dan, 1992. godine s neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića ispaljena je minobacačka granata koja je na području Alipašinog Polja ubila 11 i povrijedila 53 građana Sarajeva.

Toga dana poginuli su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnić, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

Delegacije Kantona Sarajevo, Unije civilnih žrtava rata, Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva i MZ Alipašino Polje danas su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim žrtvama.

"Teško je reći bilo šta u ovakvim momentima kada se prisjećamo nevinih žrtava koji su u redu za hljeb poginule na ovom mjestu", kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Aljoša Čampara.

Dodao je da se ovakav dan ne smije zaboraviti te da se ovakvi datumi kojim se sjećamo na civilne žrtve rata moraju uvijek obilježavati.

"BiH je zemlja apsurda. Dok se jedni sjećaju nevino ubijenih, drugi svečano dočekuju pravosnažno osuđene zločince iz Haaga, kao što je slučaj s Momčilom Krajišnikom na Palama", naglasio je.