27 godina
0

Obilježeno "Forsiranje Neretve" i pogibija 16 mostarskih heroja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Godišnjica čuvene operacije "Forsiranje Neretve" i pogibija 16 heroja grada na Neretvi obilježeni su danas u Mostaru.

Obilježavanje je počelo kod spomen-ploče heroju Enki Salčinu na Tekiji, nastavljeno je u Liska ulici i u blizini zgrade Bejrut te kasnije na mezarju Šehitluci i kod zgrade Razvitka.

Azer Penava, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Stari Grad, prisjetio se tih dana 1992. godine i kako je iz sela Đubrani pored Mostara hitno došao u grad.

"Došli smo kod hotela Bristol i prešli na lijevu obalu čamcima. U tom dijelu grada tada nije bilo dejstava. Dan ranije prešla je grupa od 50-60 ljudi u Donjoj Mahali. Već tada smo ostali bez komandanta Enke Salčina", kazao je.

Azer Penava (Foto: R. D./Klix.ba)
Azer Penava (Foto: R. D./Klix.ba)

Ustvrdio je da je akcija bila izuzetno uspješna, ali da je ipak 16 saboraca dalo svoje živote u oslobođenju tog dijela Mostara.

"Akcija je pripremana mjesec. Zatekli smo razvaljene dijelove grada. Najviše su devastirane bile džamije, u kuće se provaljivalo i pljačkalo. Nastavljena su dejstva, preko Južnog logora, aerodroma, do Blagaja. Išlo se grlom u jagode. Otežavajuća okolnost bila je to što su skoro svi mostovi bili srušeni", prisjetio se Penava.