BiH
0

Obilježeno 90 godina javnog zdravstva u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna manifestacija obilježavanja 90 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH upriličena je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je da je ovo veliki dan za BiH, posebno za oblast javnog zdravstva.

"Čestitam svima koji su zaposleni u oblasti javnog zdravstva. Javno zdravstvo u BiH je nešto zbog čega se vrijedi boriti, jer građani BiH očekuju da se ulaže u preventivu", kazao je Nović.

Ministar zdravstva FBiH Rumir Mesihović podsjetio je da je 1923. godine uspostavljena Prva bakteriološka stanica u Sarajevu.

"Zaposlenici javnog zdravstva rade u punom kapacitetu te mogu sa sigurnošću reći da su oni jedan od oslonaca društva u smislu obavještavanja i prevencije koji sistem zdravstva može da ponudi", objasnio je.

Mesihović je naglasio da su problemi s kojima se susreće javno zdravstvo, opće prirode.

Ocijenio je da zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo BiH svoj posao obavljaju korektno.

Ministar zdravlja RS-a Dragan Bogdanić objasnio je da je javno zdravstvo u RS-u na zavidnom nivou, kako u organizacijskom smislu, tako i kadrovski.

"Problem predstavljaju nedovoljna sredstva za masovne nezarazne bolesti, odnosno sredstva za njihovu prevenciju čime bi se produžio životni vijek stanovništva", naglasio je.

Predstavnik organizacije WHO Hans Kluge dodao je da je danas razgovarao s predstavnicima javnog zdravstva u BiH o nekoliko uspješnih priča.

"Jedna od najznačajnih priča je uvođenje modela porodične medicine u okviru primarne zdravstvene zaštite, koji je jedan od najnaprednijih modela u regiji", potcrtao je.

Po njegovim riječima, glavi uzrok smrtnosti u regionu su nezarazne bolesti, što znači da ljudi najviše umiru od respiratornih oboljenja, raka kao i kardio-vaskularnih oboljenja i glavni način borbe protiv tih bolesti je jačanje javnog zdravstva.

"U tu svrhu potrebno je raditi na prevenciji oboljenja, za šta je potreban angažman cijele vlade", zaključio je Kluge.