BiH
274

Obilježeno 70 godina rada: Učenike koji završe Elektrotehničku školu u Sarajevu čeka sigurna budućnost

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elektrotehnička škola za energetiku u Sarajevu danas proslavlja 70. godišnjicu rada. Interes učenika za ovu struku ne jenjava i iz godine u godinu sve je više onih koji je žele upisati. Razlozi su sigurna budućnost i posao.

"Slavimo uspjehe učenika i profesora. Učenici su pripremili izložbu gdje su pokazali šta sve znaju napraviti i kako svoje zamisli pretvoriti u praktične izvedbe. Imamo mlade nadarene učenike, samo im trebamo pružiti priliku i oni pokažu šta znaju. Ponosna sam na njih i školu koja postoji 70 godina, a koja je bila prva škola u BiH ovog tipa. Mi baštinimo tradiciju elektroenergetike, nadograđujemo je i pravi smo nosioci tog sektora", rekla je Samira Karamehić, direktorica Elektrotehničke škole za energetiku.

Ono po čemu se ova srednja škola izdvaja od mnogih u BiH jesu projekti na kojima rade profesori i učenici zajedno. Prije četiri godine platili su obuku tima za pisanje evropskih projekata i svoje znanje sada prenose na učenike. Projekte pišu zajedno, budu prihvaćeni, realizuju ih i od zarađenog novca unapređuju tehnologiju koju koriste.

"Svi se uključuju u unapređenje nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti. Imamo Centar izvrsnosti za energetsku efikasnost, edukaciju i ekologiju koji je jedini takav centar u BiH. Tu pišemo projekte i razvijamo potencijale", istakla je Karamehić.

Svake godine sarađuju s bh. privrednicima koji imaju firme na području Kantona Sarajevo. Njihovi učenici imaju praksu u Elektroprivredi, Energoinvestu SUE, BH Telecomu, Boschu, Iskramecou, General servisu, TEO-i, ETI-u, Volkswagenu, Tofiju, ABB-u, Siemensu i Eko-sanu. Većina ih ostane i raditi, što govori kakvo znanje i praktičnu nastavu nudi ova škola. Rijetki su oni koji svoj nastavni plan i program prilagođavaju tržištu rada.

"Imamo savjetodavno vijeće koje čine privrednici iz oblasti energetike, KS, predstavnici općine, ETF-a i stalno radimo na izmjenama. U ovim uslovima je teško funkcionisati jer svi imamo probleme. Ali veliki trud i zalaganje daju rezultate", naglasila je Karamehić.

Školu trenutno pohađa 487 učenika i svako od njih je član neke sekcije te s velikim entuzijazmom rade na projektima. Vedad je učenik trećeg razreda i vrlo je zadovoljan znanjem koje je dobio u ovoj školi. Za izložbu su pokrenuli malu hidroelektranu.

"Školu sam upisao radi posla jer se želim baviti elektroenergetikom. Zadovoljan sam praksom potpuno. Preporučio bih učenicima osnovnih škola da upišu ovu školu jer je ona budućnost", rekao je Vedad.

Koliko se trude modernizirati opremu govori podatak da su samo u ovoj godini uložili 40.000 KM u laboratorijsku opremu. Profesor Ševko Hurić već 50 godina radi u struci. Krenuo je kao majstor, školovao se i radio te postao profesor.

"Već 19 godina radim u prosvjeti. U posljednjih pet godina u ovu školu je uloženo više nego što je u cijelu prosvjetu u posljednjih 20 godina. Oprema je 'posljednja riječ tehnologije' i nabavljena je u Njemačkoj. Nismo imali novac za cijelu laboratoriju, ali smo uzeli opremu koja se može nadograđivati", rekao je prof. Hurić naglasivši kako je ponosan na svoje učenike koji rade s tom opremom.

Ovaj rođendan učenici su proslavili s prijateljima škole uz pjesmu i muziku, a najboljim učenicima su dodijeljena priznanja i nagrade.