Obilježeno 70 godina od stradanja antifašista u Zenici

Piše: E. M./Klix.ba
26.1.2013. u 12:03
121
0
Obilježeno 70 godina od stradanja antifašista u Zenici
121
1/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Zenica danas je u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica obilježilo 70. godina od pogibije dvanaest antifašista i rodoljuba iz mjesnih zajednica Banlozi, Tetovo i Gradišće.
Na spomen-obilježju u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica okupilo se desetak Zeničana, koji su polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali počast rodoljubima koji su 1934. godine strijeljalni u zeničkoj kaznionici.

"Svaki spomenik nudi neko svjedočenje, svaki optužuje i upozorava da se slično zlo nikada ne ponovi. Ovaj spomenik je svjedok o dvanaest hrabrih komunista i ilegalaca, saradnika, iz Tetova, Gradišća i Banloza, koje je njemački okupator uz pomoć domaćih izdajnika strijeljao 26. januara 1943. godine u kaznionici današnjeg KPZ Zenica koji je služio kao sabirni logor u koji su dovodili patriote, pripadnike i simpatizere NOP-a i zarobljene borce NOR-a, gdje su bili saslušavani i mučeni.", govore iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica.

Cvijeće su položili članovi porodica poginulih, te članovi Udruženja antifašista NOR-a i Udruženja Josip Broz Tito Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: