Sjećanje na 12 stijeljanih osoba
121

Obilježeno 70 godina od stradanja antifašista u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Zenica danas je u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica obilježilo 70. godina od pogibije dvanaest antifašista i rodoljuba iz mjesnih zajednica Banlozi, Tetovo i Gradišće.

Na spomen-obilježju u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica okupilo se desetak Zeničana, koji su polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali počast rodoljubima koji su 1934. godine strijeljalni u zeničkoj kaznionici.

"Svaki spomenik nudi neko svjedočenje, svaki optužuje i upozorava da se slično zlo nikada ne ponovi. Ovaj spomenik je svjedok o dvanaest hrabrih komunista i ilegalaca, saradnika, iz Tetova, Gradišća i Banloza, koje je njemački okupator uz pomoć domaćih izdajnika strijeljao 26. januara 1943. godine u kaznionici današnjeg KPZ Zenica koji je služio kao sabirni logor u koji su dovodili patriote, pripadnike i simpatizere NOP-a i zarobljene borce NOR-a, gdje su bili saslušavani i mučeni.", govore iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica.

Cvijeće su položili članovi porodica poginulih, te članovi Udruženja antifašista NOR-a i Udruženja Josip Broz Tito Zenica.