{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno 65 godina Pravnog fakulteta u Sarajevu

F
6.4.2011. u 20:39
0
16
Obilježeno 65 godina Pravnog fakulteta u Sarajevu
0
Obilježeno 65 godina Pravnog fakulteta u Sarajevu
Pravni fakultet
Povodom 65 godina od osnivanja Pravnog fakulteta u Sarajevu, kao najstarije visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini, danas je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličena svečana akademija.
Prigodno obraćanje ovom prilikom imao je dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Borislav Petrović.

Petrović se osvrnuo na istorijat ove institucije podsjetivši da je u prvoj akademskoj godini 1946/47. godine bilo upisano 334 studenta. Do danas je kroz učionice Fakulteta prošlo oko 60.000 studenata, a diplomiralo njih 13.788.

Dekan Petrović istakao je da je od 2005. godine Pravni fakultet započeo s implementacijom Bolonjskog procesa, da se se na ovoj visokoškolskoj institiciji pažnja posvećuje naučno istraživačkom radu...

Petrović je također istakao da Pravni fakultet između ostalog ostalog izdaje svoj časopis, te da je pristupio međunarodnoj mreži pravnih fakulteta (SILS), kao i mreži doktorskih studija sa sjedištem u Parizu.

Dekan Pravnog fakulteta Borislav Petrović osvrnuo se i na situaciju u visokom obrazovanju. Kako je rekao zabrinjava ga aktuelni proces visokog obrazovanja, koji izmiče kontroli i poprima elemente stihije koja prijeti da ugrozi temeljne vrijednosti obrazovnog i naučnoistraživačkog rada.

Kako je rekao Petrović država bi trebala smoći snage i tretirati visoko obrazovanje isključivo prema akademskim principima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica čestitao je jubilej zaposlenima na Pravnom fakultetu istakavši da je ova institucija temeljna za Univerzitet.

Na svečanosti je predstavljena i Spomenica Pravnog fakulteta u kojoj se nalaze relevantni podaci o ovoj instituciji a koju su pripremili i uredili profesori, asistenti i saradnici Fakulteta.

Obilježavanje jubileja započelo je u prijepodnevnim satima međunarodnim naučnim savjetovanjem "Savremene tedencije u razvoju pravne nauke i pravnog obrazovanja".

Proslavi jubileja prisustvovali su mnogi gosti iz BiH i inostranstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: