Tragom drinskih brigada
131

Obilježeno 30 godina od formiranja Prve drinske brigade na čijem je čelu bio Zaim Imamović

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Bivši saborci Prve Drinske brigade okupili su se danas u "Zaimovom dolu" nekoliko kilometara od Goražda, gdje se održava manifestacija "Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022".

Obilježili su dan kad je prije 30 godina na ovom mjestu Zaim Imamović postrojio goloruke mladiće iz ovog kraja i osnovao jednu od prvih brigada Armije RBIH.

Oni su ušli u sastav prvog bataljona 1. Drinske brigade koja je formirana 13/14.maja a koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, dok je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote za slobodu.

Manifestacija u Zaimovom dolu podsjetnik je na hrabre pripadnike ove brigade i legendarnog komandanta Zaima Imamovića koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH od agresije.

Ovim povodom održan je i planinarski pohod tokom kojeg su učesnici prešli dionicu do lokaliteta Zaimov do, a tradicionalni maraton dug 32 kilometra "Tragom drinskih brigada" istrčali su i goraždanski atletičari.

U znak sjećanja na to vrijeme u školi na Posestri u organizaciji mjesne zajednice otvora se i spomen soba 1. Drinskoj brigadi koja je bila neprobojni bedem odbrane Goražda.

Zaim Imamović je bio oficir JNA koju je napustio kako bi organizovao otpor agresiji u rodnom Goraždu. Komandovao je operacijama oslobođenja Goražda "Krug" i "Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992.godine kada je 18.septembra 1992.godine oslobođena kompletna teritorija općine Goražde, ali i dio susjednih općina.

Nakon niza uspješnih akcija odlukom vrhovne komande Imamović je morao napustiti Goražde, a već početkom 1995. godine preuzeo je komandu nad 14. Divizijom. Vrhunski vojskovođa i komandant koji je tokom rata ranjen šest puta uvijek je bio u prvim redovima među svojim borcima. Svega nekoliko dana prije okončanja rata, kobnog 9. oktobra 1995. godine poginuo je u rejonu Rogojske grede.

Zlatni ljiljan dodijeljen mu je posthumno kao i čin brigadira na dan njegove dženaze. Danas njegovo ime nosi kasarna u Pazariću, ulica u njegovom rodnom gradu nazvana je po njemu, a uskoro bi trebao biti podignut i spomenik legendarnom komandantu.