Općina Foča
97

Obilježeno 30 godina od bitke na Zebinoj šumi: Sinonim odbrane Goražda

E. A.
U mjestu Zebina šuma u Općini Foča u FBiH obilježena je 30. godišnjica bitke na ovoj strateški važnoj koti odbranu Goražda tokom agresije na BIH.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja i odali počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Pred duše boraca koji su poginuli u odbrani ovih prostora u prvoj, ali i svim narednim bitkama na ovom području, proučena je fatiha. Sudionici ovog vremena evocirali su uspomene na vrijeme i ljude koji su bili stub odbrane Goražda u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom "Koverat", živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.

"Značaj ovog mjesta je bio da se spriječi nadiranje neprijatelja iz Srbije, Crne Gore i Hercegovine, odnosno bilećkog korpusa i na ovoj granici prema Stocu se branilo Goražde. Zebina šuma je bila najteža liniju od koje su svi bježali i dva i po mjeseca nakon ove bitke, ovdje se nisu formirale linije i bile su slobodne .Rahmetli komandant Zaim Imamović je ovdje pokazao i strategiju i napor da se ide osloboditi Foča i da se Goražde rastereti velikog okruženja", ispričao je Sakib Pačo, jedan od ratnih komandanata.

Ratni komandant IBOG Ferid Buljubašić ističe da je prostor Zebine šume oduvijek bio linija gdje su se crtale i uspostavljanje neke granice paraformacija i paradržava na ovim prostorima.

"Današnji datum prije 30 godina je izuzetno značajan za odbranu Goražda i BiH, jer to je prva ofanzivna akcija u kojoj su naneseni značajni gubici neprijatelju i gdje je pokazano da će se pružati otpor i da će se braniti ovaj prostor koji je bio poprište dejstava za cjelokupan period rata kako 1992., prilikom našeg pokušaja deblokade Ustikoline i spajanja sa jedinicama na Grepku i Igmanu, tako i za vrijeme ofanziva 1993., a posebno 1994. godine kada je bila sigurno najjača i najžešća ofanziva 'Zvezda' na goraždanske prostore", kazao je Buljubašić.