Obilježeno 130 godina vatrogastva u Travniku

S
Sarajevo-x.com/ENI news
6.11.2009. u 14:56
0
1
Obilježeno 130 godina vatrogastva u Travniku
0
Obilježeno 130 godina vatrogastva u Travniku
Svečanom akademijom u sali Općine Travnik obilježen je značajni jubilej 130 godina vatrogastva u Travniku. Na akademiji je posebno naglašena hrabrost i požrtvovanost koju su vatrogasci pokazali u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu sa preko 2.000 intervencija. Pod kišom granata su gasili požare, spašavali ranjene i povrijeđene sugrađane, te tako mnogo puta dovodili su svoj život u opasnost.
Travnički vatrogasci za svoj rad dobili su mnoga priznanja među kojima su Orden sa crvenom zvijezdom 1965. godine kojim ih je odlikovao Josip Broz Tito, zlatnu medalju za požrtvovanost 1954. godine Vatrogasnog saveza BiH, pohvalu Federalne uprave civilne zaštite i veliki broj nagrada, plaketa, pohvala i drugih odlikovanja.

Danas je to jedna od najsposobnijih i najopremljenijih jedinica u našoj zemlji.
Velike zasluge u opremanju Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik ima i vlada austrijske pokrajine Tirol. Ova saradnja uspostavljena je ranije zahvaljujući Jasmini Bečiragić i Peteru Logaru, koji je u resornom ministarstvu uspio obezbijediti vrijednu donaciju travničkim vatrogascima (pet vozila sa pratećom opremom).

Cijeneći zasluge i angažman pojedinaca u poslijeratnom opremanju i osposobljavanju Vatrogasne jedinice, na današnjoj svečanoj akademiji zaslužnima su dodijeljene zahvalnice, nagrade i plakete.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: