Mezarje Kovači
0

FOTO+VIDEO / Obilježena prva godišnjica smrti generala Rasima Delića

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić i niz drugih zvaničnika i predstavnika boračkih organizacija položili su danas vijence i proučili Fatihu zajedno sa članovima porodice generala Rasima Delića na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, na komemoraciji u povodu prve godišnjice smrti ratnog komandanta Armije BiH.

Rasim Delić rođen je 4. februara 1949. godine u Čeliću. Vojnu akademiju je počeo 1967. a završio 1971. godine. JNA je napustio 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresije komadant je Armije RBiH. Poslje agresije na BiH Delić je bio komadant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000. godine.

Jedan od njegovih suboraca, ratni komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin izjavio je ovom prilikom novinarima da je BiH u Rasimu Deliću imala velikog čovjeka i "hvala Bogu da je on bio na čelu Armije u onim najodsudnijim momentima za BiH".

Za njega je general Delić bio veličina, kako ljudska tako i vojnička.

"Mislim da je ovo možda i mali skup da se oda počast generalu Deliću. Njegova smrt je došla prerano, jer je general Delić mogao još puno dati za BiH", kazao je Mahmuljin.