BiH
8

Obilježena godišnjica zatvaranja logora Kamenica: Ubijene kompletne porodice

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bivši logoraši i njihove porodice posjetili su danas prostor bivšeg logora Kamenica na području opštine Drvar gdje su obilježili godišnjicu zatvaranja logora s koje su poslali poruku "da se ne ponovi i ne zaboravi".

Godišnjica je obilježena u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s Regionalnim savezom Banja Luka i SUL USK dr. Irfan Ljubijankić.

Savez logoraša BiH današnjim je obilježavanjem želio osvijestiti i podići kulturu sjećanja u bh. društvu, posebno o logoru Kamenica, o kojem šira javnost nema mnogo informacija.  

Logor Kamenica jedan je od 657 logora formiranih u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u cilju sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva. U logoru su držani civili sa područja Kulen Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i drugih područja koji su u tom periodu nelegalno pripojeni Autonomnoj regiji Krajina, kao i ratni zarobljenici Armije BiH i HVO-a.

Planeri i izvršioci, ujedinjeni u udruženom zločinačkom poduhvatu, osnovali su logor Kamenica sa jednakim ciljem kao i ostale logore na tlu Bosne i Hercegovine: fizičkog uništenja nesrpskog stanovništva i njihovog istrebljenja sa ovih prostora.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković kazao je da je logor Kamenica bio aktivan od 1992. do 1995. godine, a kroz njega je prošlo oko 200 logoraša, od kojih 50 nije preživjelo.

"Aktivnost je protekla dosta dobro. Bili je prisutno oko 300 osoba, dakle, preživjeli logoraši i porodice preživjelih. Nakon obilaska bivšeg logora Kamenica i održavanja časa historije, preživjeli logoraši su se uputili na masovnu grobnicu jamu Golubnjača gdje je ekshumirano 19 posmrtnih ostataka", istakao je Mešković.

Prema njegovim riječima, danas su željeli poslati poruku, a to je bitnost i nužnost održavanja kulture sjećanja.

"Kultura sjećanja sprečava moguće ponavljanje zločina u BiH", poručio je Mešković.

Po nivou okrutnosti i nečovječnom postupanju logor Kamenica spada u vrh počinjenih zvjerstava. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani, sakaćeni te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani.

Nekadašnja osnovna škola poslužila je, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, za logor u kom su civili sistematski maltretirani isključivo zbog pripadnosti drugom narodu.

Logor je egzistirao tokom cijelog perioda 1992. - 1995. Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša i žena i muškaraca, od čega je oko 50 osoba ubijeno. Ubijena je i jedna trudnica, te kompletne porodice.