BiH
7

Obilježena godišnjica tragedije na Trgu heroja u Sarajevu

FENA
Na Trgu heroja u sarajevskoj Općini Novo Sarajevo danas je obilježena godišnjica stradanja građana Sarajeva, na mjestu gdje je 1992. godine zapaljen stan u kojem su živote izgubili civili, od kojih dvoje djece.

Cvijeće i vijence na mjestu pogibije položili su predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, delegacija Općine Novo Sarajevo i Gradske uprave Sarajeva te građani.

Na današnji dan 1992. godine poginuli su djeca Mirela Hožbo koja je imala pet godina i njen trogodišnji brat Mirza Hožbo te Abid, Alma i Kimeta Rondić i njihova komšinica Jelena Vasko.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica podsjetio je da je tog dana u neboderu na 17 spratu na Trgu heroja zapaljivom granatom zapaljen stan u kojem je šest ljudi u najvećim mukama okončalo živote.

"Zapaljivom granatom zločinci su zapalili stan u kojem su svi članovi porodice, od kojih dvoje djece, i njihova komšinica izgorjeli. Ovo je jedan u nizu dokaza da su zločinci nastojali ubiti što više civila, jer u tom stanu nije bio ni tenk niti mitraljesko gnijezdo", kazao je on.

Također, ocijenio je da najviše boli činjenica što za ovakve i slične konkretne zločine još niko nije odgovarao.

Podcrtao je da mlađe generacije budućnost moraju graditi samo na istini i pravdi.