Groblje "Vlakovo"
247

Obilježena godišnjica stradanja šest beba u Dječijem domu "Bjelave"

Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena deseta godišnjica njihove smrti.

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

Direktor Dječijeg doma Saudin Đurđević istakao je da je ovo težak i bolan trenutak za sve u toj ustanovi.

"To je bio jedan od najtužnijih svjetskih događaja. Imena i lica te djece ostala su duboko urezana u sjećanjima, posebno onih koji su bili direktno u radu s njima. Danas bi oni imali 10 i 11 godina", rekao je.

Naglasio je da se u ustanovi poduzimaju sve neophodne mjere zaštite jer ovaj strašni događaj i danas opominje i upozorava da se stalno vodi računa o bezbjednosti djece.

"Nakon deset godina te mjere kao i briga za djecu su na puno većem nivou, poduzimamo sve da zaštitimo djecu koja su nam povjerena, jer opreza nikada dosta. Provodimo mjere protivpožarne zaštite, kao i obuku osoblja svake godine. Imamo sve što je zakonom predviđeno, dojavljivače alarma, hidrante, PP aparate", naglasio je.

U prisjećanju na tragični događaj kazao je da su bebe stradale od udisanja štetnih gasova, te da su u njihovoj evakuaciji zajedno sa uposlenicima učestvovali i najstariji štićenici Doma.

"Nama uposlenicima je i deset godina poslije isto, te teške trenutke proživljavamo svakog dana kada dolazimo na posao, a i naši štićenici također", vidno potresena je u izjavi novinarima kazala odgajateljica u ovoj ustanovi Behka Hrvat.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović kazala je da obilježavanje godišnjice ovog događaja svaki put budi najdublja ljudska osjećanja tuge, bola i žaljenja i da je opomena da se ova tragedija ne smije ponoviti.

Istakla je da je imperativ svake zajednice smanjenje broja djece smještene u ustanovama i pronalazak boljeg ambijenta za njihovo odrastanje u porodičnom okruženju, te da je taj proces u začetku i u našoj zemlji.

"Porodica je osnov svakog društva i naša je intencija da djeca ne odrastaju Domu, nego u porodicama, ukoliko to nije moguće u njihovim biološkim, onda u hraniteljskim. To je i pedagoški i psihološki mnogo korisnije za njih", naglasila je.

Na spomen-obilježje i malene mezare tragično stadalih beba cvijeće su položile delegacija Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te uposlenici i štićenici Dječijeg doma Bjelave.